Oglasi

Weber za postepeno uključenje novih članica u EU

Nosilac liste konzervativne Narodne partije Evrope na izborima za EP Manfred Weber ističe da je Zapadnom Balkanu potrebna evropska perspektiva.
'Trebalo bi mnogo više ići u pravcu postepenog uključenja, na primjer, najprije u zajedničko tržište, pa u raoming, i zajednički Erasmus prostor', kaže WeberEPA

Nosilac liste konzervativne Narodne partije Evrope (EVP) na izborima za Evropski parlament Manfred Weber ističe da je Zapadnom Balkanu potrebna evropske perspektiva, ali se istovremeno zalaže za postepeno uključenje novih članica.

"Zapadnom Balkanu je potrebna evropska perspektiva i to podržavam", naglasio je Weber u intervjuu bečkom dnevniku Standard upitan kako će dalje ići širenje Evropske unije i da li će do 2024. biti novih pristupa.

On je rekao da se generalno zalaže za ponovno razmišljanje o modelu pristupnog procesa, prenosi Tanjug.

Dugi razgovori

"U tom procesu uvijek imamo jako duge razgovore na nivou službenika, i u jednom trenutku dobijemo cjelokupni pristupni paket na sto. Trebalo bi mnogo više ići u pravcu postepenog uključenja, na primjer, najprije u zajedničko tržište, pa u raoming, i zajednički Erasmus prostor. Trebalo bi djelovati postepeno kako bi umanjili strahove", objasnio je Weber.

Što se Turske tiče, on je zatražio okončanje pristupnih pregovora i založio se za blisko partnerstvo.

"Moramo biti konkretni u ponudama, što, na primjer, znači podizanje na viši nivo carinske unije. Moramo pojačati saradnju, želimo bolju razmjenu u kulturi i studenata. Neophodna nam je saradnja u borbi protiv terorizma i u vezi sa Sirijom. Spreman sam, pod određenim uvjetima, i da razgovaramo o viznoj liberalizaciji", rekao je Weber.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.