Weber: Kraj pristupnih pregovora s Turskom ako dođem na čelo EK-a

'Turska ne može biti članica Evropske unije', poručio je Weber (EPA)

“Spitzenkandidat” Evropske narodne stranke (EPP) za vodeće mjesto u glavnom izvršnom tijelu Evropske unije Manfred Weber izjavio je da će zaustaviti pristupne pregovore Turske o članstvu u EU-u ako postane predsjednik nove Evropske komisije.

“Kao kandidat za predsjednika EK-a želim biti konkretan i razumljiv ljudima. Zato i obećavam da ću, ako postanem predsjednik EK-a, zaustaviti pristupne pregovore s Turskom jer smatram da Turska ne može biti članica EU-a”, rekao je on u razgovoru za slovenski list Večer.

Osvrnuo se na temeljne vrijednosti grupacije evropskih narodnih stranaka pred evropske izbore, sporove u vezi sa strankom mađarskog premijera Viktora Orbana i prioritete koje će EPP isticati u predizbornoj kampanji.

Upozorio je da je u Evropi važna veličina i snaga neke stranke te pozvao birače stranaka desnog centra da u što većem broju izađu na izbore, prenosi Hina.

‘Jasna vizija budućnosti’

“Ne smije se dogoditi da se nakon izbora probudimo s Evropskim parlamentom u kojem će većina izabranih zastupnika biti s lista populista i ekstremista, koje odbijaju saradnju i kompromise, a to je realno i sve bi moglo završiti u nacionalističkoj i egoističkoj Evropi”, naglasio je Weber te dodao da je od velike važnosti da se na euroizbore izađe i da na njima pobijede “ozbiljne i prodemokratske stranke”.

“Mi, kršćanski demokrati, predstavljamo jasnu viziju budućnosti, mi smo sredina između ljevice i nacionalista. Nudimo uvjete za stabilan euro, ekonomski rast, zaštitu naših granica”, rekao je on.

Naveo je da će još ove sedmice ponovo posjetiti Budimpeštu kako bi intervenirao u sporu EPP-a i stranke mađarskog premijera.

“Trebamo više interakcije i razgovora kako bismo se bolje razumjeli, ali to znači da obje strane tome moraju dati svoj prilog. Vidjet ćemo kakav će biti ishod, razgovarat ću s Orbanom, ali loptica je sada na strani Budimpešte”, rekao je Weber.

Izvor: Agencije