Weber: Fidesz mora poštovati vrijednosti EPP-a, kao i svi drugi

Manfred Weber kaže da je imao konstruktivne razgovore s Viktorom Orbanom, ali problemi još nisu riješeni (EPA)

Čelnik Europske pučke stranke Manfred Weber poručio je da pokušava očuvati mađarsku vladajuću stranku od izbacivanja iz te najveće skupine stranaka u Europskom parlamentu ako Fidesz riješi spor sa sveučilištem američkog milijardera Georges Sorosa, ispriča se EPP-u i prekine kampanju protiv Europske unije, prenosi Reuters. 

Odluka mađarske Vlade da otkaže gostoprimstvo Srednjoeuropskom sveučilištu – CEU, koje je utemeljio američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros, jedno je od pitanja koje je zaoštrilo odnose između Budimpešte i EPP-a, koji prijeti isključenjem Fidesza iz obitelji europskih konzervativnih stranka.

“Razgovarao sam s [mađarskim] premijerom Viktorom Orbanom u konstruktivnom ozračju, no problemi još nisu riješeni”, rekao je Weber.

Naznačio je da unutar EPP-a još moraju razgovarati o odlukama koje će donijeti.

Jasne temeljne vrijednosti

“Mi kao EPP imamo jasne temeljne vrijednosti. O tim se vrijednostima ne može pregovarati i zato ih moraju poštovati sve članice EPP-a, pa tako i Fidesz”, rekao je Weber.

Zatražio je da se definitivno okonča kampanja plakatima uperena protiv predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koju je prošli mjesec počela Orbanova Vlada.

Na njima su prikazani Juncker i Soros uz popratni tekst “Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema”.

“Ti plakati moraju biti zamijenjeni i u budućnosti tražimo apsolutna jamstva da se kampanja protiv Bruxellesa neće nastaviti”, rekao je Weber.

Mađarska je najavila da će velike plakate protiv Sorosa i CEU-a zamijeniti onima kojima se promiče Orbanov plan za rast nataliteta.

Stari plakati bili su ovih dana prekriveni u Budimpešti, javlja agencija Reuters. 

Soros seli univerzitet u Austriju

Weber je novinarima rekao da je predstavio Orbanu i Fideszu plan za ostanak sveučilišta u Budimpešti.

Prema tom prijedlogu, Tehničko sveučilište iz Muenchena, njemački proizvođač vozila BMW i američka sveučilišta tvorila bi jezgru novog Srednjoeuropskog sveučilišta, objasnio je Weber.

CEU je u prosincu objavio da je primoran iseliti se iz Mađarske, nakon bitke između Sorosa, liberalnog globalističkog aktivista i zagovornika imigracije, i protuimigrantske nastrojene Vlade premijera Orbana, koja optužuje Sorosa da želi migrantima preplaviti Europu.

CEU se planira preseliti u Beč, u susjednu Austriju, od rujna te je podsjetio da odluka o njegovu izgonu iz Mađarske nije opozvana. 

Zagovornici isključenja Fidesza kažu da je autoritaran, euroskeptičan i ksenofobni stil premijera Orbana protivan vrijednostima EPP-a, obitelji umjerenih konzervativaca.

Izvor: Agencije