Weber: Albaniji i S. Makedoniji vrata zatvorena pred nosom

Gubimo kredibilitet, i to je ozbiljno, poručio je Manfred Weber (EPA)

Lideri najvećih političkih grupa u Evropskom parlamentu jednoglasno su osudili odlaganje odluke Evropske unije da načini nove korake u pristupnom procesu zemalja zapadnog Balkana.

“Na Balkanu vlada nestabilnost, a mi smo mogli da unesemo dozu stabilnosti jer to je naša odgovornost“, upozorio je lider grupe Evropske narodne partije (EPP) u EP-u Manfred Weber, prenosi Tanjug.

On je tokom debate u Evropskom parlamentu ocijenio da niti Albanija niti Sjeverna Makedonija nisu dobile perspektivu koju zaslužuju.

“Mnogo smo tražili od tih zemalja, a sada su im vrata zatvoren pred nosom. Gubimo kredibilitet, i to je ozbiljno“, poručio je Weber.

On je ukazao na činjenicu da su svi lideri koji dolaze iz konzervativne Evropske narodne partije na samitu u Briselu dali podršku proširenju, a da su francuski predsednik Emmanuel Macron i holandski premijer Mark Rurte, koji pripadaju liberalnoj opciji, bili „sami protiv svih“.

Garcia Perez je ispred evropskih socijaldemokrata ocijenila da proširenje može samo donijeti „novi život“ u EU.

‘Macron niti velik, niti Evropljanin’

“Uvođenje zapadnog Balkana ne samo da će doprinijeti stabilnosti u regionu, već i stabilnosti cijele EU“, rekla je Garcia Perez.

Lider grupe evropskih liberala, u kojoj se nalaze i francuski zastupnici Macronove partije, Dacian Ciolos, rekao je da proširenje mora da ostane u srcu politike EU-a.

“Ne možemo zamisliti snažnu Evropu, a da nije otvorena prema susjedima, a pogotovo onima koji u nju vjeruju možda i jače nego neke zemlje članice“, rekao je Ciolos.

On je istakao da „Evropa mora da ostane motor demokratskih reformi, a njena vrata otvorena“.

Evropski zeleni imali su možda i najoštrije kritike na račun Macrona zbog odluke da blokira otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije. Zastupnik Philippe Lamberts je odluku nazvao ozbiljnom greškom, te je pozvao EU da uradi pravu stvar ukoliko ima političke volje za to.

“Ako se sjećate, Macrona samo pozdravili kao velikog Evropljanina. Kako vrijeme prolazi, shvatamo da nije tako veliki, niti toliko Evropljanin“, zaključio je Lamberts.

Izvor: Agencije