Watergate: Umro urednik Ben Bradlee

Obama je kazao kako je Bradlee doprinio razvoju američke demokratije (EPA)

Bivši glavni urednik Washington Posta, Ben Bradlee, koji je je bio na vrhu lista u vrijeme otkrića afere Watergate, preminuo je.

“Ben Bradlee, koji je vodio preobrazbu Posta kako bi od njega napravio jedan od glavnih dnevnika na svijetu, umro je 21. oktobra u 93. godini u svom domu u Washingtonu prirodnom smrću”, objavio je Washington Post na svojoj internetskoj stranici.

“Ben Bradlee je bio najbolji američki glavni urednik svojeg doba”, rekao je bivši direktor Washington Posta Donald E. Graham.

Jedan od najzaslužnijih za otkriće korupcije

Bradlee je zadužio, vodio i dao sve ovlasti svojim reporterima Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu u istraživanju afere Watergate, provale u štab Demokratske stranke u vrijeme izborne kampanje, koji je na kraju otkrio širu korupciju u američkoj administraciji i rezultirao ostavkom predsjednika Richarda Nixona.

Godine 1974, nakon 400 članaka i 28 mjeseci praćenja afere, Post je za to dobio Pulitzerovu nagradu i potaknuo novu generaciju istraživačkog novinarstva.

Samo su Woodward, Bernstein i Bradlee znali identitet “Dubokog grla”, glavnog informatora o toj aferi, s tim da je Bradlee, pun povjerenja u svoje novinare, pitao ko je on tek kada je Nixon dao ostavku.

Godine 2005. Mark Felt, u vrijeme tog skandala drugi čovjek FBI-ja, priznao je da je on “Duboko grlo”, to jest glavni informator.

Glumac Jason Robards, koji je glumio Leeja u filmu Alana J. Pakule “Svi predsjednikovi ljudi”, nagrađen je Oscarom. 

Obama: Doprinio razvoju demokratije

Bernstein se u razgovoru za CNN prisjetio kako se tokom snimanja žalio da njegov lik ne radi ništa osim što hoda po redakciji i zapitkuje “Gdje je j…. priča?”. Odgovorili smo Robardsu: “To je ono što on radi”.

Bradlee je bio glavni urednik Washington Posta od 1968. do 1991. godine, a tiraž lista podigao je sa 446.000 na 802.000 primjeraka.

Predsjednik Barack Obama lani mu je uručio Predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje.

On je rekao da je za Bena Bradleeja novinarstvo bilo više od profesije i da je on doprinio razvoju američke demokratije.

Izvor: Agencije