Washington zaprijetio Iraku zatvaranjem ambasade u Bagdadu

Irak, SAD, Vojnici
U tekstu se navode špekulacije nekih iračkih zvaničnika koji tvrde da bi SAD mogao povući svoje oružane snage iz Iraka (Reuters)

Zvanični Washington upozorio je iračke vlasti da će zatvoriti američku ambasadu u Bagdadu ukoliko iračke vlasti ne zaustave raketne napade koji predstavljaju potencijalnu prijetnju po američke snage u Iraku.

U tekstu objavljenom u Wall Street Journalu, koji se poziva na informacije iz pouzdanih izvora u Washingtonu, američka administracija je već preduzela preeliminarne korake koji ukazuju da je zatvaranje ambasade SAD-a u Iraku mogućnost koja se razmatra, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Zatvaranje bi trajalo tri mjeseca

Američki državni sekretar Mike Pompeo prenio je američko upozorenje direktno iračkom predsjedniku Barhamu Salihu i premijeru Mustafi al-Kadhimiju.

Ukoliko bi Washington donio odluku da zatvori ambasadu Bagdadu, ta operacija trajala bi oko tri mjeseca, a nakon toga bi ostao otvoren samo američki konzulat u Erbilu.

U tekstu se navode i špekulacije nekih iračkih zvaničnika koji tvrde da bi SAD mogao povući svoje oružane snage iz Iraka.

Izvor: Agencije