Washington uvodi sankcije čelnici Hong Konga

Washington je u petak objavio da uvodi sankcije za jedanaest hongkonških dužnosnika, među kojima i čelnici izvršne vlasti Carrie Lam (EPA)

Washington je objavio da uvodi sankcije za jedanaest hongkonških dužnosnika, među kojima i čelnici izvršne vlasti Carrie Lam, optužujući ih da žele ograničiti autonomiju tog teritorija i “slobodu govora i okupljanja” njegovih stanovnika.

“Sjedinjene Američke Države podupiru narod Hong Konga i upotrijebit ćemo sva sredstva i ovlasti kako bismo sankcionirali one koji ograničavaju njegovu autonomiju”, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin u saopćenju, objavila je agencija dpa, a prenijela Hina.

Među hongkonškim dužnosnicima kojima se uvode sankcije su načelnik policije, sekretar za sigurnost i sekretar za pravosuđe.

Vijest o uvođenju sankcija koje obuhvaćaju zaplijenu imovine dužnosnika u Sjedinjenim Američkim Državama, događa se u prilikama porasta napetosti između SAD-a i Kine koja želi uspostaviti čvršću kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom koja je po načelu “jedna zemlja, dva sistema” treba imati široku autonomiju do 2047.

Sporni zakon

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je krajem juna Peking nametnuo Hong Kongu, “ne samo da potkopava autonomiju Hong Konga, nego i krši prava njegovih stanovnika omogućujući sigurnosnim službama kontinentalne Kine da potpuno nekažnjeno djeluju na tom teritoriju”, upozorava američko ministarstvo financija.

Taj zakon uveden nakon višemjesečnih protesta u 2019. kakvi nisu zapamćeni od 1997. kada je Hong Kong vraćen Kini, prodemokratski aktivisti nazivaju zakonskim instrumentom za gušenje svake kritike.

Izvor: Agencije