Oglasi

Washington uveo restrikcije za još 33 kineske kompanije

Sankcije su uvedene zbog kršenja prava Ujgura i umiješanosti u program oružja za masovno uništenje, tvrde vlasti SAD-a.
Kineske vlasti špijuniraju manjinsku, muslimansku etničku grupu Ujgura, tvrde u SAD-uReuters

Američki sekretarijat za trgovnu saopćio je u srtjedu da će nove restrikcije za još 33 kineske kompanije i institucije stupiti na snagu u petak.

Prošlog mjeseca ovaj sekretarijat je najavio da će 33 kineske kompanije biti stavljene na "crnu listu" zbog toga što pomažu kineskim vlastima da špijuniraju manjinsku, muslimansku etničku grupu Ujgura sa sjeverozapada zemlje.

Drugi razlog je povezanost pojedinih kompanija s kineskim vojnim programom oružja za masovno uništenje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Restrikcije podrazumijevaju da kineske kompanije i institucije sa američke "crne liste" ne mogu prodavati američke proizvode ili one proizvedene izvan SAD-a uz pomoć američke tehnologije.

Milioni Ujgura u logorima

Na listu sankcija uvršteni su Naučni institut za forenzičke nauke pri Ministarstvu sigurnosti Kine i osam kineskih kompanija, zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u autonomnoj regiji Xinjiang, kao i 24 ustanove i organizacije sa sjedištem u Kini, "zbog učešća u aktivnostima koje nisu u skladu s interesima nacionalne sigurnosti ili vanjske politike SAD-a".

Kineske organizacije za zaštitu ljudskih prava već neko vrijeme pokušavaju međunarodnoj zajednici ukazati na problem ujgurske zajednice u Xinjiangu, u kojem su milioni ljudi zatvoreni u logore za "preobražaj i doedukaciju".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.