Washington upozorio Indiju da ne kupuje rusko oružje

S-400, Rakete, Raketni sistem
Turska je od Rusije kupila sistem S.400 uprkos snažnom protivljenju SAD-a (EPA)

Jedan visoki zvaničnik Pentagona je rekao da nema nikakve garancije da će Indija izbeći američke sankcije ako kupi novo rusko oružje.

Vašington je zabrinut zbog tekućih pregovora Indije i Rusije o kupovini protivvazdušnih sistema S-400.

Pomoćnik misitra odbrane zadužen za Aziju i Pacifik Randall Schriver rekao je da je “pogrešan utisak” da će odobravanje nekih izuzetaka od zakona o sankcijama zaštiti indijsku vladu “od posledica, ma šta se desilo”.

“Bili bismo veoma zabrinuti ako bi Indija kupila sisteme od Rusije. Ne mogu da potvrdim da bi ona (Indija) bila pošteđena, da bismo iskoristili mogućnost”, rekao je Schriver.

Američko oružje kao alternativa

Američki Kongres je 2017. usvojio zakon, uz podršku obe partije, kojim se uvode ekonomske sankcije svakom entitetu ili državi koji bi kupili oružje od ruskih firmi.

Na zahtev Pentagona, zakon je omogućio izuzeće od sankcija da se neke zemlje ne bi potpuno okrenule ka Rusiji.

Ministar odbrane James Mattis želi da se započne prodaja oružja Indiji, najvećem svetskom uvozniku oružja i mogućoj kontrateži sve većem kineskom uticaju u Aziji.

Schriver je izjavu dao nekoliko dana pre sastanka Mattisa i državnog sekretara Mikea Pompea sa njihovim indijskim kolegama u Nju Delhiju.

On je mogućnost da Indija kupi S-400 ocenio kao “uznemirujuću”.

“Mi bismo više voleli (…) da Indija razmotri alternative i vidi da li bismo mi mogli biti partner za odgovor na tu vrstu potreba”, naveo je Schriver.

Izvor: Agencije