Washington upozorio Amerikance na hapšenja u Kini

Dvije strane razgovarale su i o osiguravanju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. u Kataru (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države su ponovno izdale upozorenje Amerikancima koji putuju u Kinu da budu oprezni zbog “proizvoljne” primjene zakona u toj zemlji, u kontekstu hapšenja dvojice Kanađana.

State Department naglašava da se američki građani koji putuju u Kinu izlažu opasnostima “primjene proizvoljnih lokalnih zakona”, iznenadnim zabranama izlaska iz zemlje i uznemiravanjima.

Novo upozorenje uključuje “dodatna pojašnjenja opasnosti proizvoljnih hapšenja i zabrane izlaska iz zemlje”, rekla je za AFP glasnogovornica State Departmenta.

Privođenje u Kanadi

“U većini slučajeva američki državljani otkriju da im je zabranjen izlazak iz zemlje u trenutku kada žele otputovati iz Kine i ne mogu znati koliko će zabrana trajati”, piše u upozorenju.

Kineske vlasti su prošlog mjeseca uhapsile dvojicu Kanađana, jednog bivšeg diplomatu i jednog poslovnog čovjeka, službeno optuženih za aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Brojni posmatrači smatraju ta hapšenja odmazdom za privođenje u Kanadi finansijske direktorice kineskog telekomunikacijskog diva Huaweia Meng Wanzhou, na zahtjev američkog pravosuđa.

Izvor: Agencije