Washington uklonio Kubu sa crne liste

Sjedinjene Američke Države zvanično su skinule Kubu sa liste država sponzora terorizma, što je ključni korak američkih lidera ka normalizaciji odnosa dvije susjedne države, saopštio je State Department.

Uklanjanje Kube sa američke “crne liste” otklanja glavnu prepreku za obnavljanje diplomatskih veza SAD-a i Kube poslije 54 godine, javlja Reuters.

Kubanski predsjednik Raul Castro, nedavno je rekao da će Havana i Washington razmijeniti ambasadore kada Kuba krajem mjeseca bude uklonjena sa američke “crne liste” država koje sponzorišu terorizam.

Historijski događaj

SAD je odavno prestao da aktivno optužuje Kubu za podršku terorizmu, piše Reuters i dodaje da je Kuba bila jedna od četiri zemlje na pomenutoj američkoj listi zajedno s Iranom, Sudanom i Sirijom.

Američki i kubanski zvaničnici već razgovaraju o obnovi diplomatskih odnosa, što se smatra historijskim događajem.

Američki predsjednik Barack Obama i njegov kubanski kolega Raul Castro, u aprilu su održali historijske razgovore u Panami, što je prvi susret lidera SAD i Kube od hladnoratovske ere 1950-ih godina prošlog stoljeća.

Obama i Castro su se sastali na marginama Samita Amerika, poslije pomirljivih govora pred gotovo 30 regionalnih lidera dvije Amerike.

Izvor: Al Jazeera i Agencije