Oglasi

Washington traži popis sjevernokorejskog oružja

SAD mora postići dogovor sa Sjevernom Korejom o omogućavanju pristupa stručnjacima i osigurati da se uništi fizijski materijal.
Moramo imati rezervni plan ako diplomatski proces ne uspije, poručio je Stephen BiegunEPA

Posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju pozvao je da ta država objavi sveobuhvatan popis svojih nuklearnih i programa projektila i upozorio da Washington ima rezervni plan ako diplomatski procesi s Pjongjangom ne uspiju.

U isječcima govora koji će održati u kalifornijskom Palo Altu, Stephen Biegun ističe kako Washington mora postići dogovor s Pjongjangom o omogućavanju pristupa stručnjacima, uspostavljanju posmatračkih mehanizama na ključnim nuklearnim i lokacijama i bazama projektila i, "na kraju, osigurati da se unište zalihe fizijskog materijala, oružja, projektila, lansera i drugog oružja za masovno uništenje".

Američki državni sekretar Mike Pompeo u srijedu je rekao kako je Sjeverna Koreja pristala na još jedan samit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, koji će biti održati krajem februara "negdje u Aziji".

Prvi susret između aktualnog američkog predsjednika i nekog sjevernokorejskog čelnika u historiji održan je prošlog juna.

Iz njega je proizašla općenita predanost Kima denuklearizaciji Korejskog poluotoka, no Pjngjang tek treba poduzeti ono što Washington smatra konkretnim koracima u tom smjeru.

SAD ima rezervni plan

State Department je objavio kako će Biegun 3. februara otputovati u Južnu Koreju kako bi se sastao sa sjevernokorejskim kolegom.

On u govoru kaže kako je Kim tokom Pompeove posjete u oktobru obećao uništenje sjevernokorejskog plutonija i postrojenja za obogaćivanje uranija, što je mnogo više nego što su američki državni sekretar i Pjongjang otkrili nakon tog putovanja.

"Prije dovršenja procesa denuklearizacije moramo u potpunosti znati puni opseg sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje i programa projektila u sveobuhvatnom popisu", poručit će Biegun.

Upozorit će i kako SAD neće imati iluzija oko Sjeverne Koreje.

"Moramo imati rezervni plan ako diplomatski proces ne uspije - i imamo ga."

Trump je rekao u četvrtak kako je već dogovoreno vrijeme i mjesto njegovog drugog samita s Kimom, ali nije dao nikakve pojedinosti t da će oni biti objavljeni sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.