Washington spreman bez preduslova razgovarati s iranskim liderima

Mike Pompeo, Ignazio Cassis
Švicarska ambasada u Teheranu formalno predstavlja američke interese u Iranu (EPA)

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u nedjelju ponudu SAD-a za razgovore s Iranom bez ikakvih preduvjeta, navodeći da očekuju promjenu u američkom ponašanju, a ne “igre riječi”, prenosi Reuters.

“Islamska Republika Iran ne obraća pažnju na igre riječi i izražavanje skrivene agende u novim oblicima. Ono što je važno jest promjena općeg pristupa SAD-a i onoga što predstavlja istinsko ponašanje prema iranskoj naciji. To što je [američki državni tajnik, Mike] Pompeo naglasio nastavak maksimalnog pritiska na Iran je ista stara pogrešna politika koju je potrebno reformirati”, objavila je iranska agencija Mehr navode glasnogovornika tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova Abbasa Mousavija, kako prenosi Tanjug.

Američki državni tajnik izjavio je ranije u nedjelju kako su Sjedinjene Američke Države voljne pregovarati s Iranom bez preduvjeta, ali da će nastaviti izvršavati pritisak na službeni Teheran.

Lista od 12 stvari za promjenu

“SAD je spreman za razgovore s Iranom, i to bez preduvjeta. Spremni smo sjesti za stol s iranskim liderima”, kazao je on, prenosi Anadolija.

Pompeo je, također, rekao kako će SAD nastaviti odlučnu borbu s ciljem zaustavljanja “zlonamjerne i opasne prakse Irana”.

Pompeo boravi u službenom posjetu Švicarskoj, čija veleposlanstvo u Teheranu formalno predstavlja američke interese u Iranu.

Agencija Reuters podsjeća da je Pompeo prošle godine objavio listu od 12 stvari koje Iran mora promijeniti, uključujući prestanak podrške naoružanim grupama koje djeluju u ime Teherana i zaustavljanje raketnog programa, prije nego što SAD ukine sankcije.

Nove tenzije u američko-iranskim odnosima jedna su od glavnih tema Pompeovog sastanka sa šefom švicarske diplomacije Ignaziom Cassisom.

Rouhani: Neka SAD pokaže poštovanje

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je izjavio da će SAD, ako Iran želi pregovore, prihvatiti takvu inicijativu.

On je novinarima u Bijeloj kući rekao: “Ako žele razgovarati, ja sam na raspolaganju.”

Dok napetosti u odnosima Washingtona i Teherana eskaliraju, Trump tvrdi da Iran želi dogovor.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u subotu je, pak, najavio da bi Iran mogao biti spreman na razgovore o nuklearnom sporazumu ukoliko SAD pokaže poštovanje i spremnost da se ponaša u skladu s međunarodnim pravilima, ali i naglasio da Teheran neće podlegnuti pritiscima da započne pregovore.

“Mi smo za logiku i za razgovore, ukoliko druga strana sjedi za pregovaračkim stolom s poštovanjem i ukoliko se drži međunarodnih propisa, a ne ako nam izda naređenje da pregovaramo”, rekao je Rouhani.

Vrhovni iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, poručio je ranije da pregovori sa SAD-om ne bi donijeli ništa dobro.

Teheran zabranio nuklearno oružje

U srijedu je rekao kako Iran neće pregovarati o pitanjima koja se odnose na naoružanje.

Istaknuo je da Iran ne želi kupovati nuklearno oružje, ne zbog sankcija SAD-a, nego zato što je ono zabranjeno po šerijatskom zakonu, navodi agencija.

Vrhovni iranski vođa izjavio je i 14. svibnja, na sastanku sa zastupnicima i dužnosnicima Vlade Irana, da je Iran odbio nastaviti pregovore sa SAD-om.

Predsjednik SAD-a pooštrio je ekonomske sankcije protiv Irana, a njegova administracija pojačava prisustvo u regiji, optužujući Iran da predstavlja prijetnju američkim trupama i interesima, nakon što je Trump prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Izvor: Agencije