Oglasi

Washington poziva na prekid sukoba u Libiji

Protivimo se ofanzivi snaga generala Khalifa Haftara i pozivamo na hitnu obustavu vojnih operacija protiv Tripolija, ističe američki državni sekretar Mike Pompeo.
Libijska nacionalna vojska generala napreduje prema glavnom gradu TripolijuReuters

Sjedinjene Američke Države su pozvale na trenutnu obustavu vojnih operacija u Libiji, dok Libijska nacionalna vojska generala Khalife Haftara napreduje prema glavnom gradu Tripoliju.

Američki državni sekretar Mike Pompeo istaknuo je u saopćenju kako je Washington "duboko zabrinut zbog borbi u blizini Tripolija" i pozvao na razgovore o okončanju borbi.

"Jasno smo stavili do znanja da se protivimo vojnoj ofanzivi snaga Khalifa Haftara i pozivamo na hitnu obustavu vojnih operacija protiv libijske prijestolnice", rekao je on, pozivajući na deeskalaciju sukoba.

U sukobima između međunarodno priznate libijske Vlade i pobunjeničkih snaga generala Haftara u blizini Tripolija u nedjelju je ubijena 21 osoba, a 27 ih je ranjeno, objavila je libijska Vlada.

Libija je u haosu još od 2011. godine, kada je, uz podršku NATO-a, svrgnut i ubijen tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Haftara podržavaju UAE i Egipat

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dvije vlasti, Vlade u Tripoliju, koja uživa podršku Ujedinjenih naroda, i druge na istoku zemlje u Tobruku, koju poddržavaju Haftarove snage.

Haftar se predstavlja kao neprijatelj pobunjenika, no protivnici ga optužuju da želi postati "novi libijski diktator", po uzoru na Gaddafija.

Podržavaju ga Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji u njemu vide branu od pobunjenika.

Haftareve snage pokrenule su zračne napade u južnom Tripoliju i napredovale prema centru grada, rekli su stanovnici Tripolija.

Ofanziva Libijske nacionalne vojske počela je prošle sedmice, a Vlada nacionalnog jedinstva u nedjelju je objavila da pokreće protuofanzivu.

Sukobi su iznenadili UN i potkopali planove za pronalaženje sporazuma o održavanju izbora, koji bi trebali okončati dugotrajnu nestabilnost u Libiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.