‘Washington Post’: Zli Trump vlada Amerikom

"Predsjednik Trump priznaje da je zid 'skup i destruktivan' potez, te da nije osmišljen da zemlju učini sigurnijom", rekao je Robinson (EPA)

Kolumnist Eugene Robinson kaže da je američka vlada “u rukama lošeg čovjeka” sve dok je predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući.

U članku u Washington Postu Robinson ističe da je taj opis posuđen iz teksta koji je 1866. napisao Frederick Douglass, jedan od zagovornika ukidanja ropstva i branitelj prava crnaca u to vrijeme.

Robinson svoj članak počinje Douglassovom rečenicom da američka vlada “u nekom trenutku može biti u rukama lošeg čovjeka. Kad je u rukama dobrog čovjeka, sve je dovoljno dobro. Naša vlada trebala bi biti oblikovana tako da bude sigurna čak i kad je u rukama lošeg čovjeka.”

Kaže da je Douglass svoju poznatu rečenicu rekao kad je tadašnji predsjednik Andrew Johnson učinio sve što je mogao da stavi veto na rezoluciju o građanskom ratu, koji je izbio između Sjevera i Juga 1860-ih.

Amerika ponovo pala u ruke ‘zlog čovjeka’

Robinson u članku navodi da je Amerika ponovo pala u ruke još jednog “zlog čovjeka” – Donalda Trumpa, ističući da Kongres mora djelovati odgovorno i bez naglih poteza, baveći se konkretnim pitanjima na konkretne načine.

Članak se posebno usredotočuje na Trumpov pokušaj da izgradi barijeru na granici s Meksikom, koji je Kongres odbacio, što je rezultiralo zatvaranjem vladinih ureda u zemlji.

Autor se bavio i brojnim “velikim” lažima koje su navikli izricati zvaničnici sadašnje američke administracije, uključujući i izjave glasnogovornice Bijele kuće Sarah Sanders, koja je povezala imigrante koji dolaze u SAD s terorizmom.

U intervjuu u emisiji Fox News Sunday Sanders je novinaru Chrisu Wallaceu rekla: “Znamo da približno 4.000 poznatih ili osumnjičenih terorista dolazi u našu zemlju ilegalno, a znamo i da je naša najranjivija tačka ulaska ona na južnoj granici.”

Kad se Wallace tome usprotivio riječima da ti imigranti ulaze preko aerodroma, a ne kopnenih granica, Sanders je morala pribjeći standardnom načinu reagiranja na nezgodne činjenice, odnosno laganju, prema riječima autora. “Ne slažem se s Vama da oni dolaze preko aerodroma. Kažem da dolaze avionom, kopnom i morem”, rekla je.

Droga stiže legalnim prijelazima

Robinson kaže da je Sanders tvrdila i da je trgovina drogom jedan od razloga zašto Washington pokušava izgraditi zid na granici.

Međutim, prema Upravi za borbu protiv droge, većina droga koje dolaze iz Meksika stiže u kamionskim prikolicama i drugim vozilima na legalnim prijelazima.

Trumpova administracija opisuje zid na granici kao način za zaustavljanje ilegalne imigracije.

No, činjenica je da su od 2007. većina imigranata koji su u zemlji bez odgovarajućih dokumenta došli legalno i da su jednostavno prekoračili vrijeme trajanje vize.

Autor dodaje da je u 2017, prema statistikama Odjela za nacionalnu sigurnost u Trumpovoj administraciji, gotovo 700.000 posjetilaca prekoračilo svoje vize, a najveći broj bio ih je iz Kanade, zatim iz Meksika, Brazila i Kine.

Ironično je komentirao da je Trump, “izgleda, zabrinut za pogrešnu granicu'”. 

Politika prezira i omalovažavanja

Apsurdno je da su to brojke koje je objavila sadašnja administracija.

Predsjednik Trump priznaje da je zid “skup i destruktivan” potez te da nije osmišljen da zemlju učini sigurnijom, rekao je Robinson.

Jedina svrha izgradnje tog zida, piše autor, jest da podupre Trumpov politički stav koji favorizira bijele Amerikance koji žele zaustaviti ili ograničiti pretvaranje Amerike u državu s većinskim crnačkim stanovništvom.

Robinson zaključuje da Amerikanci ne traže od svojih predsjednika da budu savršeni, ali da neće prihvatiti ni politiku “prezira i omalovažavanja, kojom se dijeli i polarizira društvo”, čiji je simbol Trumpov zid razdvajanja na američkoj granici s Meksikom. 

Izvor: Agencije