Washington Post: Vaša visosti, zašto pila za kosti ako je bila otmica?

Autor teksta zaključuje da u američkoj vladi vjerovatno niko nema ni najmanju sumnju da je arhitekta ovog zločina prijestolonasljednik (EPA)

“Zašto pila za kosti ako je bila otmica, Vaša visosti?”, pitanje je koje treba postaviti saudijskom prijestolonasljedniku u svakoj prilici, navodi se u članku objavljenom u američkom listu The Washington Post.

Fred Hiatt, kolumnista i urednik The Washington Posta, na početku svog članka kaže da svako ko se sretne sa saudijskim prijestolonasljednikom treba reći: “Vaša visosti, zahvaljujem se na prilici da se susretnem s Vama… No, zašto je potrebno nositi pilu prilikom otmice?”

Autor dodaje kako treba postaviti pitanje i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, zajedno sa članovima njegovog tima, koji su do sada pokazivali želju da budu samo ukras nakon ubistva Jamala Khashoggija.  

Imajući u vidu da su Saudijci, uključujući i njihovog državnog tužitelja, povukli svoju besmislenu laž iznesenu prije nekoliko sedmica, nužno je postaviti sljedeće pitanje Trumpu: “Zašto ustrajavaš u podršci ovom zločinu?”

Autor u tekstu postavlja pitanje osjeća li se SAD lagodno sa saveznikom koji uvuče u zamku novinara koji živi u Sjevernoj Virdžiniji, koristeći mjesto koje bi trebalo biti diplomatsko utočište, s ciljem da ga ubije i isiječe na komade, a zatim na najodvratniji i nepristojan način iznosi laži o svemu tome?

Hiatt na pitanje odgovara riječima: “Izgleda da je za gospodina Trumpa odgovor – da, to je za nas u redu. I za državnog sekretara Mikea Pompea ovo je potpuno normalna stvar, dok se savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton čini nezainteresiran za ovu temu.”

Isto pitanje autor postavlja i vođi većine u američkom Senatu Mitchu McConnellu i predsjedniku Zatupničkog doma Paulu Ryanu: Smeta li vama ono što se desilo? Slaže li se Kongres s ovim skrivanjem? Hiatt kaže da Kongres ima alternative za navedeno.

Nisu se ni potrudili dati odgovor

Autor podsjeća na slijed događaja u slučaju ubistva novinara Khashoggija, koji je trebao napuniti šezdeset godina 13. oktobra. U konzulat svoje zemlje u Istanbulu je ušao 2. oktobra kako bi obavio neku papirologiju. Svojoj zaručnici, Hatice Cengiz, rekao je da će brzo izaći, zamolivši je da sačeka ispred, nakon čega ga više nije vidjela.

Dodaje da je “režim prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana izjavio Washington Postu, Kongresu i cijelom svijetu da je Khashoggi napustio konzulat nedugo nakon što je ušao.”

Kada je Saudijcima postavljeno pitanje o videosnimku koji prikazuje njegov izlazak, odgovorili su da kamere nisu u funkciji. Na pitanje o dokumentima koje je došao potpisati nisu se ni potrudili dati odgovor, prema njegovim riječima.

O njemu se ne bi znalo ništa da Turci nisu objavili fotografije grupe koja je izvršila atentat. Također su potvrdili da imaju audiosnimak sa detaljima njegovog brutalnog ubistva, gotovo čim je ušao u konzulat. Štaviše, od početka su znali da se u grupi nalazi patolog i da je prilikom rezanja Khashoggijevog tijela slušao muziku.

Sramotna priča princa prijestolonasljednika

Autor govori o različitim saudijskim verzijama priče koje su plasirali i iznova postavlja pitanje zbog čega se šalje ekipa od 15 članova kako bi uručili poziv za povratak. Čak i da su imali na umu “samo” prisilni povratak, zašto su ponijeli pilu za kosti? Tu je i pitanje gdje se nalazi tijelo Khashoggija?

Autor teksta zaključuje da u američkoj vladi vjerovatno niko nema ni najmanju sumnju da je arhitekta ovog zločina prijestolonasljednik, kao što je to zaključila i CIA. Operaciju su izveli njegovi najbliži ljudi koji se ne bi usudili djelovati bez prinčevog znanja, smatra Hiatt.

Dodaje da se Mohammed bin Salman kladio na to da je u stanju uvjeriti Trumpa, Boltona i Pompea da progutaju njegovu maštovitu i sramotnu priču. Njegova oklada do sada izgleda sigurna, kazao je.

Prema Hiattu, to ne znači da i mi ostali moramo ići u tom pravcu. Članak završava pitanjem kojim je i počeo: “Vaša visosti, zašto pila za kosti ako je bila otmica?”

Izvor: Agencije