Washington Post: Trump stavlja Bliski istok na ivicu noža

Ishaan Tharoor smatra da Trumpovo zastrašivanje i njegova kampanja protiv Irana postavljaju temelje za eventualnu eskalaciju u regiji (Arhiva)

Ishaan Tharoor u analitičkom tekstu objavljenom u američkom listu Washington Post ističe da je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo napad na Teheran preko Twittera i da stavlja Iran na „ivicu noža“. 

Tharoor kaže da je Trump upozorio da će sukob između dvije zemlje biti „službeni kraj Irana“, skrećući pažnju i na agresivnu agendu Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.  

Autor pojašnjava da trenutna atmosfera čini nervoznim mnoge dužnosnike u Washingtonu i drugim prijestolnicama širom svijeta, rekavši da je raketa koja je prije dva dana pala nedaleko od američke ambasade u utvrđenoj zelenoj zoni u Bagdadu povećala napetosti u zemlji u kojoj Iran ima veliki utjecaj.    

U analizi se ističe kako je niz sabotažnih napada na naftne tankere i postrojenja u regiji povezan s Iranom, te da su Sjedinjene Američke Države poslale grupu nosača aviona i bombardere u Zaljev, navodno kao odgovor na sve veće prijetnje iranskih snaga i njihovih opunomoćenika u regiji. 

‘Kampanja maksimalnog pritiska’

Dodaje da je vijest o ovakvim potezima i razmještanjima izazvala diplomatsku reakciju protiv Trumpove administracije. Saveznici u Evropi i na Bliskom istoku zahtijevali su oprez i insistirali na tome da ne žele rat.    

Međutim, autor smatra da Trumpovo zastrašivanje i njegova kampanja „maksimalnog pritiska“ protiv Irana postavljaju temelje za eventualnu eskalaciju u regiji. 

Autor teksta je skrenuo pažnju i na agresivnu agendu Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona

Tharoor ističe da je nesigurnost samo potakla strahove od katastrofalnog sukoba koji niti jedna strana zapravo ne želi.

„Regija se nalazi na ivici noža, a sama eskalacija će samo stvoriti nove rizike“, izjavila je za Wall Street Journal Elizabeth Dickinson iz Međunarodne krizne skupine, navodi Tharoor u svom tekstu.

Također je ukazao na stav brigadnog generala Hosseina Dehghana, vojnog savjetnika iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija, koji je ignorirao Trumpove tvitove i rekao kako su „Amerikanci nespremni i nesposobni da provedu vojnu akciju protiv nas“.   

Tharoor na kraju zaključuje da politika koju Trump provodi po tom pitanju može još više naštetiti njegovom kredibilitetu među saveznicima i širom svijeta. 

Izvor: Al Jazeera i Washington Post