Washington Post: ‘Sporazum stoljeća’ ne predviđa nezavisnu Palestinu

Mnogi analitičari ne daju mnogo šansi za uspjeh Kushnerovom planu (Reuters)

Američki plan za mir između Izraela i Palestinaca, nazvan “Sporazumom stoljeća”, vjerovatno neće uključivati stavku o potpuno suverenoj palestinskoj državi, objavio je Washington Post.

Prema izvorima upućenim u najvažnije dijelove dokumenta, sporazum nudi praktično poboljšanje života Palestinaca, ali ne i osnivanje njihove nezavisne države, tvrdi Post.

Očekuje se da Bijela kuća kasnije ove godine predstavi dugo očekivani mirovni sporazum, čiji je arhitekt Jared Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dok zvaničnici skrivaju detalje sporazuma, komentari Kushnera i ostalih američkih zvaničnika navode na “uklanjanje državnosti kao početne premise mirovnih napora”, nastavlja Post.

Kako se očekuje, sporazum će se uglavnom zasnivati na sigurnosnim prijetnjama po Izrael.

On se fokusira na prijedlog koji predviđa velike infrastrukturne i industrijske radove, naročito u blokiranom Pojasu Gaze.

Sporni status Jerusalema

Da bi plan uspio, ili samo bio uzet u početno razmatranje, potrebno je da naiđe na odobravanje i Izraela i Palestinaca, ali i država Zaljeva, koje bi, kako kažu zvaničnici, morale podnijeti teret finansiranja ekonomskog dijela projekta.

Mnogi analitičari ne daju Kushneru mnogo šansi za uspjeh.

Još od propasti Sporazuma iz Osla 1993. inicijative koje je pokretao SAD nisu bile uspješne.

Trump, koji je s Izraelom ostvario još bliže odnose u odnosu na svoje prethodnike, priznao je Jerusalem za glavni grad Izraela, te prebacio američku ambasadu u taj grad, u koraku koji je promijenio dugogodišnju politiku SAD-a na Bliskom istoku.

Upravo je status Jerusalema jedna od tema o kojoj se stavovi dvije strane mnogo razlikuju.

Izrael je 1967. nezakonito okupirao istočni dio grada, a 1980. nametnuo zakon kojim ga je proglasio vječnim i nepodijeljenim glavnim gradom Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će razmotriti plan, za koji Trump kaže da zahtijeva ustupke s obje strane, dok prvi savjetnik predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa, koji tvrdi da je Trump pristran, kaže da ga Palestinci neće unaprijed odbiti.

Izvor: Al Jazeera