Washington Post: Rat s Iranom bi bio gori nego onaj u Iraku

Američki nosač aviona na putu za Bliski istok

U analizi koju je objavio američki list The Washington Post pod naslovom „Sukob s Iranom ne bi bio poput rata u Iraku, nego bi bio gori“, autor Adam Taylor skreće pažnju da, uprkos sličnostima, sukob s Iranom ne bi bio samo ponavljanje rata u Iraku 2003. godine, već bi situacija bila sasvim drugačija na mnogo načina, a zasigurno bi bila i mnogo gora.

Današnji Iran je, kako to kaže autor, znatno drugačija zemlja u odnosu na Irak 2003. godine, stoga bi se i način ratovanja uveliko razlikovao.  

Površina Irana je trostruko veća nego površina Iraka, a radi se i o znatno mnogoljudnijoj zemlji. Pored toga, Iran raspolaže i sa jačim kopnenim i pomorskim snagama. Prema jednoj procjeni iz 2005. godine, iračka vojska je imala manje od 450.000 vojnika kada je počela invazija. Najnovije procjene govore da Iran trenutno ima 523.000 vojnika, kao i 250.000 rezervista.   

Prednost za iransku mornaricu

Autor dodaje da je Iran, za razliku od Iraka, pomorska sila koja na sjeveru graniči s Kaspijskim morem, a na jugu s Arapskim i Omanskim zaljevom. Kopnene granice dijeli s nekoliko uznemirenih saveznika SAD-a, među kojima su Afganistan, Pakistan, Turska i Irak. Blokiranje Hormuškog moreuza moglo bi dovesti do toga da svjetski izvoz nafte padne za 30 posto na dnevnom nivou.

Iako je Iran daleko slabiji od SAD-a u smislu konvencionalne vojne snage, ova zemlja je već duže vrijeme provodila strategije koje bi joj omogućile nanošenje ozbiljne štete američkim interesima u regiji, dodaje autor.

Iranska mornarica, prema riječima autora, ima stvarnu prednost nad SAD-om, s obzirom na to da joj nisu potrebni veliki brodovi ili vatrena moć da zatvori Hormuški moreuz, ali može, naprimjer, koristiti mine ili podmornice za zaustavljanje trgovine na tom području.

Najraznovrsniji raketni arsenal

Tu je i iranski program balističkih raketa, koji je opisan kao „najveći i najraznovrsniji raketni arsenal na Bliskom istoku“. Ova prijetnja od iranske raketne tehnologije proteže se i izvan granica zemlje, pa se tako vjeruje da Hezbollah raspolaže arsenalom od 130.000 raketa. 

Autor kaže kako je spor između američke administracije na čelu s republikanskim predsjednikom kakav je Donald Trump i antagonističke sile s Bliskog istoka kao što je to Iran, mnoge posmatrače podsjetio na razdoblje prije invazije na Irak 2003. godine – poteza koji je godinama kasnije naišao na masovne osude jer je bio poguban za sve strane. 

Autor na kraju teksta zaključuje da su u ovom očiglednom ramakeu pojavljuju čak i isti likovi, poput Johna Boltona, savjetnika za nacionalu sigurnost Trumpa, koji je odigrao ključnu ulogu u mobiliziranju bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha za invaziju na Irak kada je bio podsekretar za kontrolu naoružanja i međunarodna sigurnosna pitanja, što mu je donijelo reputaciju nepromišljenog političara.  

To je nagovijestio i iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif u utorak, rekavši novinarima u New Delhiju da „ekstremističke figure u američkoj administraciji“ pokušavaju lažno okriviti Iran za incidente u Arapskom zaljevu.   

Izvor: The Washinton Post