Washington Post: Novi Zeland očitao lekciju Americi

Jedna od pušaka koje je koristio napadač na džamiju u Christchurchu (Društvene mreže)

Američki list Washington Post objavio je danas uvodnik pod naslovom “Novi Zeland očitao lekciju Americi kako se odgovara na masovne pucnjave”, u kojem se poziva na saopćenje premijerke Jacinde Ardern da je naredila provođenje istrage kako bi se utvrdilo jesu li vladine agencije mogle spriječiti tragediju.

Također se navodi da je “svrha ove istrage ispitati šta su sve relevantni organi znali – ili trebali znati – o toj osobi i njegovim aktivnostima, uključujući i to kako je došao do oružja”.

List navodi da je Ardern postavila jednostavna i jasna pitanja: “Kako se to dogodilo i šta se moglo uraditi drugačije?” No, i pored toga, dodaje Washington Post, ta pitanja privukla su pažnju jer pokazuju koliko su različiti načini reagiranja Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država na masovne pucnjave.

Umjesto postavljanja pitanja ili donošenja odluke da se preduzmu mjere, kao što to čine političari na Novom Zelandu, Amerikanci su priznali da se ne može izbjeći to da luđaci s oružjem u rukama svake godine ubiju veliki broj ljudi.

Iako su takvi zločini, kao i svi drugi zločini povezani s oružjem, rijetkost na Novom Zelandu, lakoća kojom je ubica iz Christchurcha došao do cijelog arsenala oružja, uključujući i poluautomatsko, bila je dovoljan argument da uvjeri novozelandsku premijerku kako su potrebna oštrija ograničenja u vezi s posjedovanjem oružja, zbog čega je najavila da namjerava pooštriti zakone u zemlji, i to samo nekoliko sati nakon užasnog zločina.

Hitno izrađeni zakon

Premijerka Novog Zelanda, šest dana nakon napada, izjavila je da će poluautomatske i jurišne puške te okviri velikog kapaciteta biti zabranjeni u skladu s novim zakonima o oružju. Zakon je hitno izrađen i trebao bi biti proveden do 11. aprila, rekla je premijerka.

List je uporedio stav Novog Zelanda i Amerike prema posjedovanju oružja, te istakao da je protivljenje na koje je novozelandski parlament naišao kad je riječ o pristanku da se uvede zabrana mnogo manje u toj zemlji nego u SAD-u. Međutim, ohrabrujuće je, čak i nadahnjujuće, vidjeti kako novozelandski političari koji su se protivili kontroli oružja mijenjaju mišljenje, dodaje Washington Post.

List je to argumentirao izjavama vicepremijera Novog Zelanda Winstona Petersa, čija se stranka ranije protivila izmjenama, kad je rekao: “Činjenica je da se u 13 sati 15. marta naš svijet zauvijek promijenio, kao i naši zakoni o oružju.”

Izvor: Agencije