Washington Post: Nesmotreni Bin Salman ponaša se poput Putina

Bin Salman nameće veoma selektivno provođenje pravde, gdje se na udaru nađu čak i oni koji upućuju konstruktivne kritike, a zahtijeva se apsolutna lojalnost, piše WP (EPA)

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman ponaša se poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, pišu autori Washington Posta, a budući prestolonasljednik naftom bogate zemlje nizom kontroverznih poteza pokazuje nesmotrenost, dodaje se.

Kako je saudijski novinar Jamal Khashoggi u mišljenju za Washington Post napisao, Bin Salman nameće veoma selektivno provođenje pravde, gdje se na udaru nađu čak i oni koji upućuju konstruktivne kritike, a zahtijeva se apsolutna lojalnost.

Osim toga, navodi uredništvo američkog lista, svojim skorašnjim potezima saudijski krunski princ pokazao je da se ponaša nesmotreno.

Tokom vikenda naredio je hapšenje 11 prinčeva i 30-ak istaknutih zvaničnika i velikih biznismena, među kojima su zapovjednik Nacionalne garde, ministar ekonomije i glavni saudijski međunarodni ulagač. Iako uhapšene, navodno, čuvaju u luksuznim hotelima, saudijski mediji već ih nazivaju izdajnicima, što nikako nije dobar znak, navodi WP.

Kao da mu to nije dovoljno, saudijski prestolonasljednik odlučio je napinjati mišiće pred cijelom regijom.

Utjecaj na regiju

Libanski premijer Saad Hariri, saudijski klijent, objavio je ostavku na saudijskoj televiziji, čime je izazvao krizu s pokretom Hezbollah, koji Iran podržava, dodaje američki list. Nakon toga je Saudijska Arabija proglasila blokadu jemenskih granica i zračnog prostora nakon što su optužili pokret Husi, saveznike Teherana, da su ispalili raketu na Rijad. U ponedjeljak je princ Salman iznenadno pozvao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji je pregovarao politički pakt s pokretom Hamas.

Svi ovi potezi, navodi Washington Post, ukazuju da budući vladar želi koncentrirati vlast u svoje ruke nakon odlaska njegovog oca, 81-godišnjeg kralja Salmana, te udvostručiti napore za dominaciju u odnosu na šiitski Iran.

Kako se čini, mladi princ ima punu podršku američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih viših savjetnika, poput Trumpovog zeta Jareda Kushnera.

Washington Post piše da Bin Salmanovi zapadni saveznici smatraju da on koncentrira moć kako bi vodio svoju veoma konzervativnu, naftom bogatu zemlju na prisilni marš ka modernizaciji.

Princ Bin Salman najavio je planove da želi privući strane investitore, te da prodaje dionice državne naftne kompanije, a ženama će uskoro biti dozvoljeno voziti, dok je u nizu hapšenja priveden veći broj konzervativnih vjerskih čelnika.

Međutim, taktika čvrste ruke i loše promišljenih avantura lako bi mogla potkopati nade u progresivne reforme i destabilizirati regiju, smatraju urednici Washington Posta.

Hapšenje neistomišljenika

On ne hapsi samo sporne vjerske predstavnike već i liberalne novinare i aktiviste za zaštitu ljudskih prava, koji bi trebali biti njegovi prirodni saveznici.

Njegovo privođenje globalno istaknutih biznismena, poput princa Alwaleeda bin Talala, velikog ulagača u kompanije poput Applea, Twittera i Lyfta, moglo bi preplašiti strane investitore, za koje kaže da ih želi privući.

Najozbiljniji problem jest što je rat u Jemenu, koji je pokrenuo mladi princ 2015, postao prava kaljuža, a vjerovatno predstavlja najgoru humanitarnu krizu na svijetu, dodaje WP.

Osim toga, smatraju urednici Washington Posta, blokada Katara, predvođena Saudijskom Arabijom, izazvala je podjele među sunitskim zemljama Perzijskog zaljeva, u korist Irana, a i taj je spor došao do mrtve tačke.

Ostavka libanskog premijera Haririja vjerovatnije će ojačati nego oslabiti utjecaj Hezbollaha na Liban, dodaje se.

U onolikoj mjeri koliko se kladi na Bin Salmana toliko Trumpova administracija nepotrebno riskira američke interese i ulaganja na Bliskom istoku. Umjesto da se ugađa mladom vladaru, smatraju urednici Washington Posta, trebalo bi kažnjavati njegove ekscese i kući i u inozemstvu.

Izvor: Agencije