Washington odobrio prodaju 105 aviona F-35 Japanu

Vojni budžet Japana dosegnuo je rekordnih 50,3 milijarde dolara (EPA)

Sjedinjene Američke Države objavile su da su odobrile prodaju 105 “nevidljivih” aviona F-35 Japanu u vrijednosti koja se procjenjuje na 23,11 milijardi dolara.

Japan je zatražio 63 aviona F-35A, koji je klasična verzija tog borbenog aviona popunjenog elektronikom i namijenjenog ratnoj avijaciji i 42 F-35B, verziju kojoj je za polijetanje potrebna veoma kratka staza i koja može sletjeti okomito, a namijenjena je za nosače aviona.

Američka diplomatija je odlučila dati zeleno svjetlo toj prodaji, koja će “ojačati sigurnost našeg velikog saveznika” u Aziji i na Pacifiku, saopćio je State Department, prenosi Hina.

“Za SAD je iznimno važno pomoći Japanu da razvije i očuva sposobnost čvrste i djelotvorne samoodbrane”, dodaje State Department.

Rekordan vojni budžet

S obzirom na brzu modernizaciju kineske vojske, Japan je odlučio u idućih deset godina nabaviti 105 aviona F-35A, uz 42 letjelice F35-B.

Vlada Japana je krajem 2018. godine odobrila petogodišnji odbrambeni plan, koji obuhvata nabavku dva nosača aviona, prvih nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Japanski vojni budžet za 2020/21. dosegnuo je rekordnih 50,3 milijarde dolara radi finansiranja nabavke američkih aviona F-35.

Izvor: Agencije