Washington napravio plan za ukidanje sankcija Venecueli

SAD je optužio Nicolasa Madura i njegove saveznike za trgovinu drogom i pranje novca (EPA)

Američki zvaničnici tvrde da je administracija Donalda Trumpa spremna ukinuti sankcije Venecueli u slučaju formiranja privremene vlade, koju bi činili saveznici predsjednika Nicolasa Madura i opozicionog lidera Juana Guaida.

Ovaj plan, koji se poklapa s Guaidovim prijedlogom za formiranje hitne vlade u uslovima epidemije, a radi prikupljanja inostrane pomoći, predstavit će američki državni sekretar Mike Pompeo, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prema pisanom prijedlogu plana koji je dat na uvid AP-u, “Demokratski okvir za Venecuelu” zahtijevao bi od Madura i Guaida da moć predaju petočlanom državnom vijeću do održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora krajem 2020. godine.

Četiri člana vijeća odabrala bi Narodna skupština, koju kontrolira opozicija i za čije bi proglašenje bilo potrebno pribaviti dvije trećine glasova.

Petog člana, koji bi obavljao funkciju privremenog predsjednika do održavanja izbora, imenovali bi drugi članovi vijeća.

Strani vojnici moraju napustiti zemlju

Ni Maduro, ni Guaido ne bi bili u ovom vijeću.

U planu su, također iznijeti uslovi pod kojima bi SAD ukinuo sankcije Venecueli: petočlano vijeće mora funkcionirati i sve inostrane vojne snage moraju napustiti zemlju.

SAD se već mjesecima oslanja na ekonomski i diplomatski pritisak kako bi razbio vojnu podršku Maduru, a prošle sedmice optužio je predsjednika i njegove saveznike za trgovinu drogom i pranje novca.

Guaido, kojeg SAD i još skoro 60 drugih zemalja smatra zakonitim predsjednikom Venecuele, pozvao je na formiranje hitne vlade u subotu.

Smatra da bi na taj način bilo moguće pribaviti inostrane pozajmice u iznosi od 1,2 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa, koje Maduro, zbog svoje reputacije i nedavnih optužbi SAD-a, nije u stanju osigurati.

Izvor: Agencije