Washington: Kontraprotesti nadjačali miting ultradesničara

Učesnici kontraprotesta su višestruko brojčano nadjačali desničare (Al Jazeera)

U Washingtonu je, uz pojačano prisustvo policije, održan miting ultradesničara koji se zalažu za superiornost bijele rase, na godišnjicu rasnog nasilja u gradu Charlottesvilleu, u Virginiji, a u isto vrijeme je organizovan i kontraprotest.

Ultradesničari su dobili dopuštenje za povorku od 400 osoba ali je došlo tek dvadesetak bijelih nacista tijekom poslijepodneva na Trg Lafayette, nakon što su hodali od stanice podzemne željeznice u središtu Washingtona. 

Među njima bio je i Jason Kessler, organizator događaja, koji je organizirao i prošlogodišnje okupljanje u Charlottesvilleu. 

Demonstrante je dočekalo najmanje 300 aktivista protiv rasizma koji su im dobacivali “Sram vas bilo” te “Odlazite iz mog grada”. 

AP prenosi da je grupa od 30 bijelih nacionalista krenula ka Bijeloj kući, a od nekoliko stotina učesnika kontraprotesta razdvajala ih policija.

Američke vlasti najavile su da će angažovati veliki broj policajaca kako bi dvije strane ostale razdvojene i tako izbjegle ulične sukobe koji su prošle godine izbili u centru Charlottesvillea.

Tada je u tom gradu poginula jedna žena kada je učesnik mitinga ultradesničara uletio automobilom na kontramiting.

Veoma fini ljudi

U to vrijeme, predsjednik Donald Trump rekao je da ima “veoma finih ljudi” na obje strane, što je izazvale brojne oštre kritike zbog izjednačavanja ultradesničarskih protesta, u kojima su učestvovali neonacisti i pripadnici Qu Kluks Klana sa kontrademonstrantima.

U američkom gradu Charlottesvilleu obilježena je godišnjica nasilnih protesta mirnim šetnjama i drugim događajima, ali je policija imala veoma napetu raspravu sa okupljenim demonstrantima zbog velikog broja prisutnih policajaca.

“Zašto ste obučeni u opremu za suzbijanje protesta? Ovde nema nemira”, rekao je jedan od aktivista policajcima, prenosi AP.

Trump pozvao na ujedinjenje

Trump je jučer izjavio da osuđuje sve vrste rasizma i nasilje i pozvao građane na ujedinjenje.

On je na Twitteru napisao da su se nemiri u Charlottesvilleu doveli do besmislene smrti i podjele.

“Moramo da se ujedinimo kao nacija. Osuđujem svaku vrstu rasizma i nasilja. Mir svim Amerikancima!”, napisao je Trump, prenosi Rruters.

Izvor: Agencije