Washington dobio Trg Borisa Njemcova

I u vrijeme Hladnog rata SSSR je bio na meti sličnih akcija kad je ulica u kojoj im se nalazila ambasada nazvana po Andreju Saharovu (Reuters)

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu našlo se na novoj adresi, barem simbolično, a dio Avenije Wisconsin ispred tog diplomatskog predstavništva preimenovan je u Trg Borisa Njemcova, ruskog oporbenjaka ubijenog prije tri godine u Moskvi, javlja AP.

Takva je akcija djelo više članova američkog Kongresa, među kojima je najistaknutniji senator Marco Rubio, uz podršku gradskih vlasti Washingtona.

Senator Rubio na svečanosti preimenovanja dijela ulice izjavio je da će to biti “trajno podsjećanje Vladimiru Putinu i onima koji ga podržavaju da ne mogu gušiti otpor ubijanjem i zaštrašivanjem”.

I kineska i kubanska vlast na meti

Odluka o preimenovanju dijela ulice, zbog čega je Rusija uputila prosvjednu notu Bijeloj kući, predstavlja redak primjer suglasnosti američkog Kongresa i gradskih vlasti Washingtona, no nije novost.

Agencija AP podsjeća kako je ranije bilo pokušaja da se ulica u kojoj se nalazi kinesko veleposlanstvo nazove po kineskom disidentu i dobitniku Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobou, koji je preminuo u zatvoru prošle godine.

Članovi američkog Kongresa podržavali su slične napore da se dio ulice u kojoj se nalazi kubansko veleposlanstvo nazove po Oswaldu Payi, prodemokratskom aktivistu koji je poginuo 2012. u prometnoj nesreći, a koju mnogi smatraju “namještaljkom” vlade u Havani.

Ruski odgovor: ‘Sjevernoamerička slijepa ulica’

Nije prvi put da se Rusija našla na meti ovakvih poteza, podsjeća AP.

Još u vrijeme Hladnog rata, kad je sovjetsko veleposlanstvo bilo u 16. ulici, gradske su vlasti američke prijestolnice nazvale taj dio ulice po poznatom disidentu Andreju Saharovu.

AP dodaje da su neki ruski političari predložili da se, kao odgovor, ulica u kojoj je američko veleposlanstvo u Moskvi nazove “Sjevernoamerička slijepa ulica”.

Izvor: Agencije