Washington: Ambasadori Izraela i UAE večerali zajedno

Ron Dermer ima blizak odnos i saradnju s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Ambasadori Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastali su se na svečanoj večeri koju je u srijedu u Washingtonu organizirao Jevrejski institut za nacionalnu sigurnost Amerike – JINSA, prenosi Anadolija.

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Ron Dermer večerao je za istim stolom i razgovarao s ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Yousefom Al Otaibijem.

Izraelski list Haaretz javlja kako je rijetko viđeni prizor da se ambasadori Izraela druže s kolegama iz arapskih zemalja, s kojima ta zemlja nema uspostavljene diplomatske odnose.

Opušten i iskren razgovor

Isti izvor javlja kako su Dermer i Al Otaibi tokom večere vodili opuštene i iskrene razgovore, a da je za istim stolom s njima objedovao i razgovarao i ambasador Egipta u Washingtonu Yasser Reda.

Dermer i Al Otaibi slove za dvojicu najutjecajnijih diplomata u Washingtonu i imaju bliske odnose i saradnju s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa, posebno s njegovim zetom Jaredom Kushnerom i šefom američke diplomatije Mikeom Pompeom.

Izraelski list dalje navodi kako Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati istodobno imaju odlične odnose sa SAD-om, ali da neprijateljima smatraju Iran i njegove saveznike na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije