Warren Buffett potpuno izlazi iz ‘novinskog’ biznisa

Buffett već nekoliko godina najavljuje da će se većina novina kretati silaznom putanjom, osim nekoliko nacionalnih listova (EPA)

Milijarder Warren Buffett odlučio je da odustane od biznisa izdavanja štampanih medija, saznaje AP.

Buffett će prodati sva izdanja Berkshire Hathawaya kompaniji Lee Enterprises za 140 miliona dolara, uključujući i listove Omaha World-Herald, koji izlazi u Nebraski, kao i njujorški Buffalo News.

Buffett, koji je ljubitelj novina čitavog života, već nekoliko godina najavljuje da će se većina njih nastaviti kretati silaznom putanjom, osim nekoliko nacionalnih listova, kao što su The New York Times i The Wall Street Journal, prenosi Tanjug.

Sporazum o prodaji obuhvata 30 dnevnih novina u 10 država, 49 pretplatničkih sedmičnika s digitalnim stranicama te još 32 druga štampana proizvoda.

U okviru ugovora, Lee će ući u desetogodišnji zakup nekretnina Berkshire Hathaway Media.

Ova kompanija vodi poslove publikacije BH Media od jula 2018. godine.

Posjeduje više od 90 kompanija

Buffett, koji je predsjednik i glavni izvršni direktor Berkshirea, rekao je da on i njegov partner Charlie Munger već dugo gaje poštovanje prema Leeju.

“Imali smo nulti interes da grupu prodamo bilo kome drugom iz jednog jednostavnog razloga – smatramo da je Lee najbolje pozicioniran da vodi posao kroz izazovne vode ove industrije”, naveo je Buffett.

Štampa čini mali dio Berkshire Hathawaya, koji posjeduje više od 90 raznovrsnih kompanija i koji ima ogromne investicije u kompanijama kao što su Coca-Cola, Apple i Wells Fargo.

Portfolio Leejevih publikacija će se povećati na 81 dnevno izdanje, što će skoro udvostručiti njegov sadašnji obim čitalaca, naveli su iz te kompanije.

Očekuje se da će sporazum biti zaključen sredinom marta.

Izvor: Agencije