Warren Buffett donirao više od 2,9 milijarde dolara

Magazin Forbes objavio je u utorak da Buffet i dalje ima 71.4 milijarde dolara (EPA)

Warren Buffet donirao je približno 2.9 milijardi dolara vrijednih dionica konglomerata Berkshire Hathaway Inc četirima porodičnim organizacijama te fondaciji Billa i Melinde Gates, što je posljednji, no ne i najveći doprinos u sklopu njegovog plana da razdijeli svoje bogatstvo, prenosi Hina.

Berkshire je izjavio da se Buffetova 15. godišnja donacija sastojala od 15.97 miliona dionica Berkshirea klase B.

Time se zbroj donacija dobrotvornim organizacijama popeo na više od 37.4 milijardi dolara otkad je Buffet, koji će 30. augusta napuniti 90 godina, počeo dijeliti svoje dionice 2006. godine. 

Četiri petine donacija idu Gatesovoj fondaciji. Ostatak ide fondaciji Susan Thompson Buffet, koja je nazvana po Buffetovoj pokojnoj supruzi, te u dobrotvorne organizacije koje vode njegova djeca Howard, Susan i Peter: fondacijama Howard G. Buffet, fondaciji Sherwood i fondaciji NoVo.

Sedmi najbogatiji čovjek na svijetu

Buffetova najveća donacija iznosila je 3.61 milijarde dolara u 2019. kad je cijena Berkshire dionica bila viša.

Iako je Buffet donirao 48 posto svojih dionica Berkshire, i dalje posjeduje oko 15.2 posto Omahe, konglomerata iz Nebraske i kontrolira gotovo trećinu glasačke moći kompanije. 

Magazin Forbes objavio je u utorak da Buffet i dalje ima 71.4 milijarde dolara i sedmi je najbogatiji čovjek na svijetu.

Osnivač Amazona Jeff Bezos nalazi se na prvom mjestu sa 178.1 milijardom dolara, a suosnivač Microsofta Bill Gates je drugi. 

Gates, dugogodišnji Buffetov prijatelj, okončao je svoje 16- godišnje prisustvo u upravljačkom odboru Berkshirea kako bi se fokusirao na svoju fondaciju.

Posjeduje dionice Applea

Dionice Berkshirena značajno su pale 2019. i 2020., djelomično zato što Buffetu nisu bile privlačne velike akvizicije i financijske prilike za njegov 440 milijardi dolara težak fond tokom pandemije korona virusa.

Berkshire posjeduje više od 90 kompanija poput željeznica BNSF, auto osiguranja Geico i sladoleda Dairy Queen.

Također ima udjele u desecima drugih tvrtki, uključujući i 93 milijarde dolara vrijedne dionice Applea.

Izvor: Agencije