Wall Street ‘skočio’ sedam posto, tržišta jačaju i drugdje

Najnoviji dobici vjerovatno neće dugo ostati jaki, smatra analitičarka Nela Richardson (EPA)

Berza na njujorškom Wall Streetu je ojačala za sedam posto, nakon što je iz nekih dijelova svijeta koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa stigla nada da će pandemija uskoro usporiti širenje.

Broj novih slučajeva korona virusa opada u evropskim žarištima, Italiji i Španiji. Centar američke epidemije, New York, također je izvijestio da broj umrlih već dva dana ne raste. Ti ohrabrujući nagovještaji bili su dovoljni da indeks S&P 500 skoči na najveću vrijednost za skoro dvije sedmice, prenosi agencija Beta.

I tržišta u Evropi i Aziji porasla su gotovo toliko.

Još jedan znak da se ulagači osjećaju manje pesimistično prema perspektivi ekonomije, jeste što kupuju obveznice. Tako je prinos na američke 10-godišnje obveznice porastao prvi put za četiri dana.

Investitori s nestrpljenjem čekaju znakove da je stopa novih infekcija dostigla vrhunac, što bi dalo određenu jasnoću koliko će trajati recesija i koliko će biti duboka. Bez toga, tržišta nagađaju koliko dugo će preduzeća ostati zatvorena, kompanije otpuštati radnike, a letovi biti otkazani zbog mjera za usporavanje brzine pandemije.

Rast indeksa

Indeks S&P 500  porastao je za 175,03 poena, ili 7,0 posto, na 2.663,68, a skoro sve dionice koje čine taj indeks su poskupile.

Industrijski indeks Dow Jones porastao je 1.627,46 bodova, ili 7,7 posto, na 22.679,99, a Nasdaq je porastao za 540,15, odnosno 7,3 posto, na 7.913,24.

Najnoviji dobici vjerovatno neće dugo ostati jaki, s obzirom na to koliko je neizvjesnosti s razvojem pandemije i koliko će štete nanijeti ekonomiji, rekla je Nela Richardson investicioni strateg u kompaniji Edward Jones.

Indeks S&P 500 je i dalje za više od 21 posto niži od svog rekordnog stanja u februaru, ali gubici se usporavaju otkako je Washington obećao ogromne iznose pomoći za podsticanje privrede.

U Japanu je premijer rekao da se priprema da najavi paket od 108.000 milijardi jena (1.000 milijardi dolara) kako bi podstakao treću najveću svjetsku ekonomiju. To bi bio najveći japanski paket pomoći za ekonomiju ikada do sada i gotovo dvostruko veći od očekivanog.

Japanska ekonomija je već bila u recesiji krajem prošle godine, prije no što je zbog pandemije privreda svijeta pala u “vještačku komu” u koju su je uvele zdravstvene vlasti.

Najava mamutske pomoći je gurnula japanski indeks Nikkei 225 da poraste 4,2 posto.

Drugdje u Aziji, indeks Kospi u Južnoj Koreji skočio je 3,9 posto, a hongkonški Hang Seng porastao je 2,2 procenta.

Pad cijena nafte

U Evropi je njemački Dax porastao za 5,8 posto, a francuski CAC 40 skočio je za 4,6 procenata. Indeks FTSE 100 u Londonu porastao je 3,1 posto.

Prinos na 10-godišnje državne obveznice SAD-a je sa 0,58 posto u petak, porastao na 0,67 procenata. Prinosi rastu kada jačaju očekivanja investitora da će biti ekonomskog i rasta inflacije.

Cijena sirova nafte je međutim opala, gubeći dio ogromnih dobitaka iz prethodne sedmice kada su porasla očekivanja da će Saudijska Arabija i Rusija možda smanjiti proizvodnju.

Potražnja za naftom opala je usljed slabljenja ekonomije, a smanjenje proizvodnje pomoglo bi da cijena ojača. Sastanak o tome OPEK-a, Rusije i drugih proizvođača, koji je prvobitno bio planiran za ponedjeljak, navodno je odgođen za četvrtak.

Referentna “američka sirova nafta” pala je za 2,26 dolara, ili 8,0 posto, na 26,08 dolara za barel, nakon porasta od skoro sedam dolara prošle sedmice. Ovu godinu je počela s cijenom iznad 60 dolara po barelu. Sirova nafta tipa “brent”, međunarodni standard, izgubio je u ponedjeljak 1,06 dolara, ili 3.1 posto, i spustila se na 33.05 dolara za barel.

Izvor: Agencije