Walesa: Zovu me komunistom iz političke osvete

Lech Walesa
Walesa: Kaczynski želi osvetu jer sam bio protiv sudjelovanja braće Kaczynski u političkom životu Poljske (EPA)

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, lider pokreta Solidarnost iz 80-ih godina prošlog stoljeća i bivši poljski predsjednik Lech Walesa izjavio je kako tvrdnje da je bio agent komunističkih tajnih službi predstavljaju političku osvetu.

“To je uobičajena politička osveta”, rekao je Walesa za rusku novinsku agenciju Tass.

Kako tvrdi, osvetu želi Jaroslaw Kaczynski, lider vladajuće stranke Pravo i pravda, i to zato što je u prošlosti bio protiv sudjelovanja braće Kaczynski u političkom životu Poljske.

“Izvukli su neke papire i žele da mi ljudi okrenu leđa. Prije ili kasnije, sve će postati jasnije i oni će morati snositi posljedice zbog toga. Već sam pobijedio u svim sudskim postupcima u ovom slučaju”, izjavio je Walesa, kako prenosi Tanjug.

‘Nikada na strani komunista’

Walesa je naveo da je 70-ih godina prošlog stoljeća morao djelovati bez ičije pomoći ili podrške.

“Nisam imao nikoga da potražim savjet jer nisam pripadao nijednoj stranci, ali sam učinio sve što sam mogao”, kazao je Walesa, dodajući da “nikada nije bio na strani komunista”.

Stručnjaci poljskog Instituta nacionalnog pamćenja, koji se bavi tužbama za zločine iz razdoblja komunizma, kao i prethodne nacističke okupacije Poljske, priopćili su u siječnju kako je analiza rukopisa potvrdila da je bivši predsjednik te zemlje Lech Walesa sarađivao s tajnom policijom za vrijeme komunističke vlasti u toj zemlji.

Izvor: Agencije