VW uprkos krizi radnicima dijeli rekordne premije

Povećanje premije na prethodne dvije godine signal je da se njemački koncern oporavlja od krize (Ilustracija)

Uprkos problemima kroz koje prolazi, automobilska kompanija Volkswagen isplatila je svojim radnicima rekordnu premiju za prošlu godinu od 4.750 eura.

Više od 100.000 zaposlenih u VW-u dobit će najvišu premiju od 2015, kad je koncern, zbog manipulacije dizelskim motorima, pao u krizu.

“Godina 2018. bila je vrlo teška za radnike Volkswagena. Skraćeno radno vrijeme i odustajanje od nekih proizvodnih programa počivali su na greškama uprave. Radnici su ti koji su stvari doveli u red i zato je red da budu i nagrađeni”, napisao je šef Radničkog vijeća Bernd Osterloh za interni fabrički list, prenosi Hina.

Povećani promet i dobit

Kako piše Spiegel Online, VW je, uprkos problemima s ekološkim standardima i isporukama nekih modela, povećao promet i dobit.

Premija od 4.750 eura relativno je niska u poređenju s rekordnom 2012, kada su radnici dobili godišnju premiju od 7.000 eura, ali je povećanje premije u odnosu na prethodne dvije godine signal da se koncern oporavlja od krize uzrokovane skandalom s manipulacijom količine ispušnih plinova kod modela s dizelskim motorima.

U Njemačkoj i SAD-u kompanija je suočena s brojnim privatnim tužbama vezano uz situaciju u kojoj su motori VW-ovih vozila na testovima pokazivali povoljnije rezultate emisije opasnih ispušnih plinova od stvarnih.

Izvor: Agencije