VW ulaže 2,1 milijardu eura u dvije kineske kompanije

Odluka je uslijedila u trenutku dok se globalni rivali grabe za ulazak na kinesko tržište automobila (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen saopćio je u petak da se dogovorio uložiti 2,1 milijardu eura (2,33 milijarde dolara) u dvije kineske firme koje posluju u sektoru električnih vozila, čime će ojačati svoje pozicije na najvećem svjetskom tržištu automobila.

Kompanija iz Wolfsburga navela je da će uložiti milijardu eura u preuzimanje 50 posto udjela u državnoj kompaniji JAC Motors te u povećanje svog udjela u postojećoj zajedničkoj kompaniji za električna vozila koju ima sa JAC-om na 75 posto sa sadašnjih pet posto.

Zajednička kompanija do 2025. lansirat će još pet električnih modela i uspostaviti bazu za proizvodnju automobila, navode iz VW-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njemački automobilski gigant namjerava u Kini do 2025. prodati 1,5 miliona novih električnih vozila, uključujući automobile na baterijski pogon, kao i hibridne i one s gorivnim ćelijama na vodik.

Veliki skok dionica

U odvojenoj transakciji VW će uložiti 1,1 milijardu eura u kupovinu 26,5 posto udjela u kompaniji Guoxuan High-tech, proizvođaču baterija za električna vozila, čime će postati njen najveći dioničar.

Guoxuan, sa sjedištem u Hafeiju, isporučivat će baterije za VW-ove modele električnih vozila u Kini.

Odluka VW-a uslijedila je u trenutku dok se globalni rivali, poput američkog proizvođača električnih vozila Tesle, grabe za ulazak na kinesko tržište automobila.

Tesla je prošle godine postao prvi strani proizvođač automobila u Kini s fabrikom čiji je kompanija stopostotni vlasnik.

Dionice JAC-a i Guoxuana u u petak ujutro skočile su za maksimalnih deset posto, što je dozvoljena dnevna granica promjene cijena na berzi.

Izvor: Agencije