Oglasi

VW u Kanadi plaća 2,1 milijardu dolara odštete

Njemački koncern isplaćuje odštetu vlasnicima 105.000 vozila sa dizelskim motorima.
Volkswagen je 2015. godine lažirao podatke o emisiji štetnih gasova na automobilima koji su prodani u KanadiReuters

Njemački automobilski gigant Volkswagen će, zbog lažiranja podataka o emisiji štetnih gasova, u Kanadi platiti kaznu od 2,1 milion američkih dolara, a taj novac će biti isplaćen 105.000 osoba, prenosi agencija Anadolija.

Sudija Vrhovnog suda u Ontariju Edward Belobaba donio je presudu da ukupno 105.000 osoba, koje su u svojim automobilima imali dizelske motore Volkswagena, isplati između 5.100 i 8.000 dolara.

Nakon sudskih postupaka koji su pokrenuti na sudovima u Quebecu i Onatariu, njemački proizvođač automobila je prihvatio kaznu od 2,1 milijardu dolara, a počet će sa isplatom novca još danas.

Milioni vozila sa lažiranim podacima

Volkswagen je 2015. godine lažirao podatke o emisiji štetnih gasova na automobilima koji su prodani u Kanadi, te je na taj način za 40 puta više zagadio okolinu.

Proizvođač automobila je, nakon toga, prihvatio da je širom svijeta na 11 miliona dizel automobila ugrađen isti uređaj, te kako je za nanesenu štetu odvojen budžet od 6,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.