VW povećava broj zaposlenih

Grupa VW je u devet mjeseci ove godine povećala prodaju svih robnih marki (EPA)

Njemački Volkswagen (VW), najveći evropski proizvođač automobila, planira povećati broj zaposlenih u svim pogonima u svijetu za više od 10 posto u 2012. godini, izjavio je izvršni direktor VW-a Martin Winterkorn.

On je za njemački denevnik Bild am Zontag kazao da bi grupa VW mogla povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 449.000 na oko 500.000 do kraja naredne godine.

S druge strane, Norbert Reitthofer, izvršni direktor BMW-a i direktor Deimlera Dieter Ceche, šefovi glavnih domaćih konkurenta VW-u, mnogo su uzdržaniji.

On ističu da najprije moraju analizirati kako će se naredne godine kretati globalna privreda u uslovima finansijske krize da bi se donijele procjene mogućeg angažiranja nove radne snage.

Winterkorn je predvodnik politike agresivnnog širenja VW-a.

Prošlog septembra on je kazao Automotive Newsu za Evropu  da VW traži mogućnosti da smanji troškove i da poveća profit, u okviru plana da postane najveći proizvođač automobila na svijetu do 2018. godine.

Audi bez premca

Da bi se ostvario taj cilj, VW planira povećati globalnu prodaju automobila na preko 10 miliona i ostvariti rast profita od 8 posto.
Winterkorn je naglasio da kompanija stalno povećava obim proizvodnje i produktivnost.

On predviđa da će kapitalne investicije premašiti sadašnjih 6 posto udjela u ukupnom prihodu kompanije i da je ona na dobrom putu da ostvari utvrđene ciljeve razvoja.

Grupa VW je u devet mjeseci ove godine povećala prodaju svih robnih marki, kada je isporučeno 3,3 miliona vozila – 16,7 posto više nego u istom periodu minule godine.

Prodaja Audija porasla je 17,8 posto, 1,1 miliona vozila (najveći porast isporuka bilježe Audi Q5 i Audi Q7), a Škode 19,9 posto – 511.000 vozila.

Izvor: Agencije