VW mora platiti milijardu eura kazne

Kompanija je navela kako će prihvatiti kaznu koju je na osnovu tužbe odredio sud u njemačkom gradu Braunschweigu (AP)

Kompanija za proizvodnju automobila Volkswagen saopćila je kako je njemački sud naložio da plate kaznu od milijardu eura zbog skandala sa softverom koji kontrolira emisiju štetnih gasova kod automobila s dizelskim motorima.

Kompanija je navela kako će prihvatiti kaznu, koju je, na osnovu tužbe, odredio sud u njemačkom gradu Braunschweigu, prenosi agencija AP.

Zaključeno je da Volkswagen nije propisno nadzirao aktivnosti svog sektora za razvoj, što je rezultiralo time da je širom svijeta prodano 10,7 miliona dizelskih vozila s ilegalnim softverom koji kontrolira emisiju gasova.

Pod istragom i Audi

Ovaj skandal, koji je objelodanjen u Sjedinjenim Američkim Državama 2015. godine, već je koštao poznatu njemačku kompaniju ogromne svote novca zbog kazni koje su odredile američke vlasti.

Iz VW-a su naveli kako se nadaju da će plaćanje kazne u Njemačkoj imati “pozitivan efekat na druge zvanične procese koji se u Evropi vode protiv Volkswagena” i njegovih dijelova.

Kazna dolazi dva dana nakon što su njemački tužitelji u Minhenu proširili istragu oko skandala s varanjem u segmentu emisija štetnih gasova na luksuzni VW-ov brend Audi.

Izvor: Agencije