Oglasi

VW impresioniran inovacijom iz Sarajeva

Kip Troley olakšava procese proizvodnje i podiže sigurnost radnika na viši nivo.
Kipp Troley je jednostavni i efikasni mehanizam za podizanja transporta kojeg mogu pomicati i slabe osobeASA Group

Volkswagen Sarajevo proizveo i isporučio je njemačkom koncernu Volkswagen prvi kontigent specijalne tehničke opreme koja olakšava procese proizvodnje i podiže sigurnost radnika na viši nivo.

Specijalni uređaj nosi službeni naziv Kipp Troley, stoji u saopćenju bh. kompanije.

Trojica inženjera firme iz Sarajeva, Kenan Babahmetović, Mirzo Palavra i Kenan Klisura su stručnjaci koji su svojim jednostavnim rješenjem impresionirali rukovodstvo VW-a, na čelu sa predsjednikom Uprave Martinom Winterkornom koji želi Kipp Troley koristi u svim proizvodnim  pogonima kompanije širom svijeta.

„Ova inovacija predstavlja veoma značajan iskorak za našu kompaniju. Ujedno je i prva inovacija iz Volkswagena u BiH koja je zaradila visoke ocjene i jako smo sretni zbog toga“, ističe Jan Masak, direktor Volkswagena Sarajevo.

„Današnji inženjeri smišljaju vrlo komplikovane stvari sa robotima i pneumatikom, a ovo je jednostavno, izvanredno i inteligentno rješenje koje je, prije svega veoma jeftino.“

Volkswagen koncern je godinama imao problem internog transporta dijelova za ugradnju koji su uglavnom prenošeni viljuškarima ili malim vozovima.

Takvo je rješenje bilo skupo, nečisto, a znale su se događati i nezgode u radu, te je uprava iz Wolfsburga od svih svojih podružnica tražila rješenje za ovaj problem.

Efikasni mehanizam

Tada su sarajevski inžinjeri došli na ideju kreiranja Kipp Troleya, jednostavnog i efikasnog mehanizma za podizanja transporta kojeg mogu pomicati i slabe osobe.

„To je problem koji se rješava na prvim časovima statike. Primijenjen je doslovce najjednostavniji princip da bi to riješili. Na kraju se pokazalo da je i najbolji i najučinkovitiji“, ističe Babahmetović, jedan od inžinjera.

Početkom marta u njemačkom gradu Braunschweigu održan je simpozij Volkswagena i na njemu je prezentirano rješenje bh. inženjera.

„Mi smo bliže zdravom razumu, a ne samo modernoj tehnologiji. Svaka fabrika treba hiljade komada Kipp Troleya i to je jasan pokazatelj kako je ovo za nas veliki iskorak i kako smo zapravo našoj firmi uštedjeli novac“, zaključuje Masak.

Kipp Troley se proizvodi u sarajevskoj tvornici u Vogošći koja ima 350 uposlenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.