Oglasi

VW i kineski FAW produžili partnerstvo

Do 2018. njemački automobilski magnat namjerava proizvodnju u Kini proširiti na četiri miliona automobila godišnje.
Sa zajedničkih traka VW-a FAW-a od 1991. sišlo je više od šest miliona vozilaGetty

Njemački automobilski koncern Volkswagen (VW) saopćio je da se dogovorio o produžetku saradnje sa kineskim partnerom - FAW (First Automobile Works) grupom i nakon isteka njihovog ugovora 2016. godine.

Firme u zajedničkom preduzeću proizvode automobile marke Volkswagen i Audi i sa njihovih traka je od 1991. sišlo više od šest miliona vozila.

Volkswagen je u četvrtak, također, negirao vijest njemačkih medija o tome da FAW krši njegova prava u oblasti intelektualne svojine.

Veliki planovi VW-a

Kina je za Volkswagen najveće tržište. Njemački koncern posluje u zajedničkom preduzeću za proizvodnju automobila i sa kineskom firmom SAIC Motor.

VW je prošle nedjelje objavio da namjerava u naredne četiri godine ivestirati u Kinu 14 milijardi eura. Do 2018. proizvodni kapaciteti u Kini bi trebalo da dostignu najmanje četiri miliona automobila godišnje.

Za tri tromjesečja ove godine Volkswagen je na kineskom tržištu prodao dva miliona vozila, 18 posto više nego u istom periodu prošle godine. To je bio dvostruko veći rast u odnosu na tempo rasta cijelog tržišta Kine.

Volkswagen namjerava do 2018. postati najveći proizvođač automobila na svijetu, sa prodajom od preko devet miliona vozila.

FAW je osnovan 1953. godine, zapošljava 118.000 ljudi širom svijeta i prodaje svoje proizvode u više od 70 zemalja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.