VW Golf automobil godine Sajma u New Yorku

Odluku je donio žiri sastavljen od 66 novinara iz 23 države svijeta, koji prate automobilsku industriju (Getty Images)

Njemački automobil Volkswagen Golf sedme generacije proglašen je automobilom godine na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku.

On je u finalu pobijedio konkurente Porsche Boxer, Porsche Cayman, Mercedes A klase, Toyotu GT86 i Subaru BRZ, prenose agencije.

Odluku je donio žiri sastavljen od 66 novinara iz 23 države svijeta, koji prate automobilsku industriju. Oni su birali između automobila koji su se proizvodili i prodavali 2012. godine na najmanje dva kontinenta.

Sedma generacija VW Golfa, jednog od najpopularnijih „hatchback“ vozila na svijetu, predstavljena je u septembru prošle godine na Sajmu automobila u Parizu. Na evropskom tržištu je u prodaji, a na američko će ući u drugom tromjesečju 2014. godine.

„Golf ima idealne dimenzije. On je prostran, praktičan i komforan. Ima svjež progresivan dizajn, novu liniju motora, a, pored toga, impresivan skup tehničkih karakteristika i sistema sigurnosti. Ako postoji auto za sve, to je Golf“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Novi standardi

Predsjednik Upravnog odbora Volkswagena Martin Winterkorn rekao je, primajući nagradu, da Golf nastavlja postavljati nove standarde u automobilskoj industriji, uključujući i produktivnost i ekološke zahtjeve.

„Uskoro ćemo predstaviti verzije Golfa s hibridnim i u potpunosti električnim motorima“, obećao je Winterkorn.

Zvanje najboljeg sportskog automobila 2013. godine podijelili su Porsche Boxer i Porsche Cayman.

Tesla model S je proglašen najboljim ekološkim automobilom, a najbolji dizajn imao je Jaguar F-Type.

Izvor: Agencije