VW će uložiti 44 milijarde eura u električna vozila

Volkswagen bi mogao napraviti do 50 miliona električnih automobila na svojoj novoj platformi (EPA)

Kompanija Volkswagen planira uložiti 44 milijarde eura u električne automobile, digitalizaciju, autonomnu vožnju i nove usluge mobilnosti do 2023. godine, u okviru zaokreta najvećeg evropskog proizvođača automobila na proizvodnju električnih automobila.

Njemačka kompanija je, također, saopćila da planira povećati produktivnost svojih fabrika za 30 posto do 2025. godine, proizvodnjom više vozila različitih brendova na istoj proizvodnoj liniji, prenosi Reuters.

To će pomoći da se smanji odnos kapitalnih troškova u automobilskoj diviziji VW grupacije na šest posto prihoda od 2020. godine nadalje, dodaje se u saopćenju.

Širenje proizvodnje u SAD-u

VW je nedavno objavio kako bi mogao napraviti do 50 miliona električnih automobila na svojoj novoj platformi električnih vozila te kako provjerava prilike širenja proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom prošle godine grupacija Volkswagen je prodala 10,7 miliona vozila.

Njemačka kompanija snažno investira u polje razvoja električnih vozila, u pokušaju obnove svoje reputacije, poljuljane nakon skandala s namještenim rezultatima testova dizelskih motora u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je VW koštao milijarde dolara.

Izvor: Agencije