VW će nakon američke afere izaći još jači

Na blizu 11 miliona vozila postoji softverski program koji lažira podatke o količini štetnih materija u izduvnim gasovima (EPA)

Piše: Goran Stanković

Američko tržište je potresla još jedna Volkswagenova afera, iz koje će se ovaj proizvođač, ako je sudeći po prethodnom slučaju, izvući i vratiti još jači.

U američkoj javnosti su se javile neke nedoumice na koje su stručnjaci i mediji tražili odgovore. U svakom slučaju, nekoliko dana po oglašavanju menadžmenta, svaki čovek na planeti koji ima pristup električnoj energiji, pa tako i medijima, nekoliko puta dnevno čuo je ime ovog poznatog brenda.

Prvi podaci govore da na gotovo 11 miliona vozila postoji softverski program koji lažira podatke o količini štetnih materija u izduvnim gasovima i da će taj problem koštati VW oko šest milijardi evra, a možda i više od 16 milijardi evra, ako se veliki broj prevarenih kupaca odluči na tužbe.

Ova prevara treba da prvenstveno pogodi one Amerikance u Kaliforniji koji su izuzetno odgovorni prema pitanju očuvanja prirodne sredine, pa se iz tog razloga osećaju izneverenim.

Uzgred, zakoni u SAD-u se razlikuju od države do države, a kalifornijski su najstroži po ovom pitanju.

Drugim rečima, Volkswagen, kao nemački nacionalni proizvod, toliko je solidan i siguran u svojoj osnovnoj funkciji da se to i ne dovodi u pitanje, ali odnos kompanije prema zaštiti životne sredine je narušio poverenje kupaca koji voze ovu marku automobila.

Sada je već bivši vodeći čovek VW-a Martin Winterkorn izašao pred svetsku javnost i pošteno rekao da je fabrika ugrađivala sporni softver i da prihvata sve moguće konsekvence. To je, naravno, dovelo do velikog pada vrednosti akcija ove firme, koje su za kratko vreme pale za petinu. Kako će se stvari na berzi u skorijoj budućnosti odvijati, videće se brzo.

Dizajnerske finese

Međutim, Volkswagenov koncern drži i veliki broj drugih putničkih i teretnih vozila, među kojima su Audi, Škoda, Seat, Bentley, Scania i drugi. Tako možemo zaključiti da se veliki deo konkurentske borbe zapravo odvija između članova iste “porodice”. Takođe, mnoga vozila u okviru koncerna se prave na istoj platformi, ili u istoj fabrici, a kupcu se nudi da se opredeli za dizajnerske finese, koje nosi svaki pojedinačni model.

Amerika, koja je za Volkswagen verovatno i najvažnije inostrano tržište, već je bila suočena sa problemima koje je imao Audi. To se dogodilo pre više od 20 godina, ali se Audi ipak vratio, i to još uspešnije. Provere i istraživanja američke Agencije za zaštitu životne sredine su započete još 2013. godine. Takođe, na tri nedelje pred zvanično saopštenje o velikoj prevari Winterkorn je znao da postoje nepravilnosti u rezultatima koji se odnose na emisiju azotnih oksida.

Postavlja se pitanje – kako je moguće da se u prethodne dve godine nije moglo doći do pouzdanih rezultata za jedan tako relativno jednostavan test?

Volkswagen je moćan koncern, koji se po svojoj veličini i uticaju lako može usporediti i sa nekim državama. Pored porodice Porsche, značajan deo akcija poseduje i vlada Donje Saksonije. Ovakva struktura vlasništva, gde su privatni vlasnici i država postali suvlasnici, daje neku vrstu diskrecionog prava menadžmentima da donose odluke za koje znaju da nisu u saglasnosti sa zakonom, ali bi potencijalno mogle biti dobre za kompaniju i za građane neke države.

Kasnije će se stabilnost i opstanak kompanije uspostaviti uz pomoć tesnih veza koje postoje između aktuelnih političara i onih koji upravljaju nekom nacionalnom kompanijom. Primera radi, u upravnom odboru Volkswagena je bio aktuelni vicekancelar Sigmar Gabriel kao i neki drugi političari. Kod aktuelne Volkswagenove afere, u nemačkim medijima se, osim osuda i zabrinutosti, pojavila  informacija da će i država finasijski pomoći koncern, ako to bude neophodno.

Poštenje i povjerenje

Bez sumnje, ovaj događaj je uzburkao svetsku javnost, pa su mnoge države najavile provere i istrage vezane za Volkswagenova vozila. U komentarima svetske javnosti su se često vodile polemike o poštenju i poverenju. Svaki čovek ima svoj lični stav o mnogim pitanjima, a da li se on uvek poklapa sa onim što se javno izgovori, veliko je pitanje.

Tako treba spomenuti da se prodaja dizel vozila u septembru povećala za šest odsto, a u Americi za čitavih 16 odsto, navodi se u listu Politika. Ovakvo poboljšanje prodaje u nekoj kompaniji može da bude rezultat raznih faktora, uključujući i besplatnu marketinšku kampanju.

Ostavka šezdesetosmogodišnjeg Winterkorna predstavlja moralni čin i nemačka javnost na to gleda sa odobravanjem. Međutim, sama koreografija prilikom završne izjave i špekulacije da će na njegovo mesto doći šest godina mlađi kolega Matthias Mueller je više izgledala kao zasluženi odlazak u penziju i predaja dužnosti novom direktoru.

Običnom građaninu kod ovakvih afera jedino preostaje da donosi zaključke na osnovu dostupnih informacija i lične logike.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera