Vulin: Srbija ne gradi centar za migrante

Od početka godine u Srbiju je ušlo blizu 70 hiljada migranata. Iako su pojedini zvaničnici izjavljivali da je ta zemlja pod pritiskom Evropske unije da se što prije izgradi prihvatni centar za migrante sa 400.000 mjesta, Vlada Srbije to nije potvrdila.

Hiljadama ljudi koji su u tranzitu kroz gradove Srbije, sporadično se pomaže, osim državne brige, najviše kroz građanske inicijative i humanitarnu pomoć nevladinog sektora, izvijestio je reporter Al Jazeere, Đorđe Kostić. 

Nauras je sa porodicom došao iz Sirije. U prihvatnom centru, koji su organizirale nevladine organizacije, traži sredstva za higijenu. Čim se odmore, krenuće put Njemačke.

Kroz prihvatilište kulturnog centra “Mikser House”, svakodnevno prođe hiljadu migranata. Pomoć stiže od Beograđana koji su se sami organizirali, ali značajna je podrška i Ambasade Švicarske.

“Mi i dalje svakodnevno apelujemo na ljude šta je najhitnije da se donese u tom trenutku i, naravno, to su iz dana u dan uvek higijenski proizvodi, konzervirana hrana i flaširana voda, jer to je ono što se najviše troši”, kaže Ivana Zarić iz kulturne organizacije Mikser House.

Sve je manje mjesta u parku kod autobuske stanice u Beogradu. Život migranata mjesecima se sveo na hodanje i spavanje pod drvećem.

Različite informacije o centru

Sa početkom migrantske krize, oni su u Beogradu ostajali najduže dva dana. No, u nevladinim organizacijama koje se najviše brinu o njima, kažu da se oni u glavnom gradu Srbije zadržavaju i do deset dana.

Iako kroz Beograd prolaze u periodu najvećih vrućina, za ove očajnike, između ostalog, nema tuševa. Gradonačelnik kaže da se o migrantima dovoljno brinu.

“Mi smo kao grad u stalnom kontaktu sa NVO-ima, koordiniramo sa njima i vodu i hranu…, odeću i obuću im dostavljamo. Tu je Komesarijat za izbeglice sa kojim radimo, radimo sa MUP-om. Mi kao grad činimo sve što možemo da njihov boravak ovde bude što prijatniji”, kaže Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

A prihvat migranata mogao bi biti organiziraniji i uspješniji, tvrde u Skupštini Srbije. Govore o mogućoj gradnji centra montažnog tipa za 400.000 migranata, a što su prepoznali u do sada nepotvrđenim inicijativama iz Evropske unije.

“Spekuliše se da Evropska unija želi takav centar negde na Balkanu, a da su velike šanse da to bude baš Srbija. Lokacija za centar bila bi negde na jugu Srbije”, kaže Momir Stojanović, predsjednik Skupštinskog odbora za odbranu i sigurnost.

Međutim, to demantira ministar za socijalnu politiku.

“Niko ovde neće graditi centar ni za 400 hiljada, ni za četiri hiljade migranata. Niko to od nas nije tražio, a i da je tražio mi tako nešto, ne bismo prihvatili,” kaže Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalnu politiku Srbije.

Srbija je za sada napravila punktove u Preševu, Subotici i Kanjiži gdje se pruža organizirana pomoć migrantima. Oni prolaze i kroz pet centara za tražioce azila. U ovu zemlju dnevno ulazi hiljadu izbjeglica.
 

Izvor: Al Jazeera