Vulin o prijavi zbog Bleiburga: Niste me uplašili

Vulin je prijavljen zbog teških i nepopravljivih kaznenih djela uvrede, klevete i sramoćenja (Marko Karovi? / Tanjug)

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin izjavio je da “pretnje nisu uplašile ni njega, ni srpski narod” povodom kaznene prijave koju je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘91. podnijela protiv njega zbog izjava o sudionicima komemoracije u Bleiburgu.

Hrvatski veterani podnijeli su Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, ali i Javnom tužilaštvu Republike Srbije kaznenu prijavu protiv Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog “teških i nepopravljivih kaznenih djela uvrede, klevete i sramoćenja”.

Proteklog vikenda, u austrijskom Bleiburgu, održana je komemoracija u spomen na 72. godišnjicu stradanja pripadnika poraženih vojski i civila neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

“Zbog istine kojoj svedočimo o buđenju nacizma u Evropi, o povratku ustaštva u Hrvatskoj uz podršku i pristanak vlasti do sad su mi pretili razni sledbenici ustaša i neofašisti, a evo sada i udruženja hrvatskih branitelja. Pretili su mi progonom, smrću, sada i sudovima. Istina koju svedočim o stotinama hiljada ubijenih u Drugom svetskom i proteranih u građanskim ratovima na prostorima bivše Jugoslavije ne mogu nikoga da povrede. U istini nema mržnje, ona je takva kakva jeste i mora da spreči da se strašni zločini nad srpskim narodom nikada više ne ponove”, poručio je Vulin.

“Svi oni koji mi prete smrću, progonom i sudovima, moraju da znaju da nisu uplašili moj narod, nisu uplašili moje pretke i samim tim nikada neće uplašiti ni mene”, dodao je.

Ponovio je i svoje ranije izrečene stavove, zbog kojeg su ga i kazneno prijavili, a po kojima je “Bleiburg najveće mesto okupljanja fašista u Evropi, a [Marko Perković] Thompson ustaša koji peva ustaške pesme koje su sramota svakog ljudskog bića”.

Pavković: Vulin ponižava hrvatski narod

Prethodno je, u priopćenju koje potpisuje Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘91, istaknuo da je Vulin “neargumentirano klevetao i uvrijedio brojne sudionike komemoracije, među kojima i hrvatske branitelje, tim prije što na ovom skupu, koliko nam je poznato, nije zabilježen nijedan incident, već je sve prošlo dostojanstveno i mirno”.

“Namjerno je i u zloj vjeri izrekao ove laži i da ponizi hrvatski narod tako da njegova kaznena odgovornost nije i ne može biti upitna”, tvrdi Pavković.

“Ovom kaznenom prijavom želimo skrenuti pozornost i srbijanskoj Vladi, a osobito srbijanskom narodu na teške provokacije jednog od njihovih istaknutijih političara, koji i na ovakav način truje međuljudske odnose između Hrvatske i Srbije”, odgovorio je Pavković.

Još podsjeća kako je skup u Bleiburgu i ove godine bio izravno prenošen putem Hrvatske radiotelevizije, te konstatira da se “jasno može vidjeti da tamo nije bilo nikakvog ‘okupljališta fašista'”.

Za Thompsonove pjesme Pavković kaže da “govore o Bogu, obitelji i domoljublju, a njegova pjesma ‘Lijepa li si’ dobila je i Porina (najveću glazbenu nagradu u Hrvatskoj) za ‘hit godine'”.

Izvor: Agencije