Vulin: Hrvatska nema snage da se otrgne od fašizma

Vulin je rekao da Srbija nije odgovorna za političke tenzije u regionu (Tanjug)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da podizanje spomenika Miru Barešiću, kako je rekao, “ozloglašenom, osuđenom teroristi i ubici”, govori da je Hrvatska “potonula u ludilo” iz koga nije u stanju da se otrgne.

“Rehabilitacija ustaškog vikara Alojzija Stepnica, oslobađanje ratnog zločinca, podizanje spomenika teroristi govori da Hrvatska nema snage da se otgne od fašizma i da se idologiji ustaštva na bilo koji način suprotstavi”, rekao je Vulin novinarima u Malom Zvorniku.

On je rekao da li je moguće da u vrijeme kada čitav svijet „ulaže napore da se bori protiv islamskog i svakog drugog terorizma, u Hrvatskoj se podižu spomenici teroristima”.

Vulin je ocijenio da “to više nije politika, već ludilo sa kojim će, na prvom mestu, morati da se izbori Hrvatska, ali svakako i EU”.

“Hrvatska je članica EU, i ako je dozvoljeno u jednoj zemlji EU podizati spomenik teroristima, onda koje su to vrednosti za koje se zalaže EU”, upitao je Vulin.

On je naveo da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj antifašisti moraju da se kriju od fašista, u kojoj se dižu spomenici teroristima, i jedina zemlja na svijetu koja proslavlja protjerivanje 250.000 svojih državljana.

Tenzije u regionu nije podigla Srbija

Vulin je rekao da političke tenzije u regionu nisu slučajne i da ih nije podigla Srbija.

“Ne dižemo mi spomenike teroristima, ne rehabilitujemo ratne zločince i fašiste, ne oslobađamo ratne zločince iz poslednjih ratova”, rekao je Vulin i naglasio da Srbija nema nijedan razlog da se stidi svega što se dešavalo u proteklom periodu.

Povodom predstojećeg obilježavanja godišnjice Oluje, Vulin kaže da Srbija nema razloga da svoju tugu ne podijeli sa onima koji su protjerani iz Hrvatske.

“Mi ćemo poručiti da Srbija razume tuđe žrtve, ali i da se svojih žrtava nikada neće odreći, da će ih čuvati, da će čuvati uspomenu na njih, baš da se takvo stradanje nikada ne bi više ponovilo”, rekao je Vulin i naglasio da Srbija nije odgovorna za političke tenzije u regionu.

“Svi imaju samo jednu primedbu, što se Srbija razvija, što je sve jača, to što jednostavno nisu očekivali da će Srbija tako brzo napedovati i postati tako važan faktor u regionu”, ocijenio je Vulin.

Izvor: Agencije