Vulin: Hrvatska je uzrok nemira

Vulin: Ova Vlada govori istinu i ne dozvoljava da se Srbiji drže lekcije (Arhiva)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je kako su „nedopustivi pritisci kojima je Srbija izložena zbog odluke o učešću na vojnom defileu u Moskvi, ali nismo iznenađeni“.

Vulin je, u intervjuu za današnje Novosti, čije dijelove prenosi agencija Tanjug, rekao da je bilo nedopustivo i bombardiranje Srbije, pa se desilo.

„Pažljivo pratimo sve što se dešava sa strane, na globalnom planu, ne isključujemo ni nove pritiske. Ali, na sve to odgovaramo tako što se držimo interesa Srbije“, rekao je Vulin.

On je rekao da premijer Srbije Aleksandar Vučić i u Briselu i u drugim prijestolnicama, govori isto ono što i u Beogradu – da Srbija ide ka Evropskoj uniji i ne uvodi sankcije Rusiji.

„Mislim da naši partneri i sa Istoka i sa Zapada poštuju naše pozicije“, dodao je Vulin.

Na pitanje ima li novih uvjeta o Kosovu i da li će, ako se to nastavi, Srbija odustati od evropskog puta, Vulin je rekao kako je činjenica da postoji politika „u kojoj se stalno nešto novo pojavljuje, drugačije tumači, traži od nas“.

„Da li je to razlog da redefinišemo spoljnu politiku u ovom trenutku je pitanje na koje je teško dati odgovor“, dodao je on.

‘Ne dozvoliti lekcije Srbiji’

Na podsjećanje da je poslije polemike sa zvaničnicima u Zagrebu kritiziran da otvara nove ratove, Vulin je postavio pitanje: „Kakvi bi to bili odnosi između država ako mogu da ih poremete dve izjave?“.

„Ova Vlada govori istinu i ne dozvoljava da se Srbiji drže lekcije. Nikad ne započinjemo prvi. I neka mi se kaže šta nije istina u mojoj izjavi. Jel’ nije 250.000 ljudi proterano? I da li sam poželeo napredak i svako dobro Hrvatskoj – jesam. A njihov odgovor je bio – leči se. Time pokazuju da su oni ti koji su uzrok nemira, a ne ja“, kazao je Vulin za Novosti.

Upitan kako to tumači, on je odgovorio:

„Time što smo navikli da se izvinjavamo, da se ponašamo kao da smo uvek krivi za sve. Godinama smo imali političku i intelektualnu elitu koja se stalno nekome izvinjavala i, da napravim veštačko poređenje, pa ako ima ekstremista u Hrvatskoj, automatski ih ima i u Srbiji.“

Ranije ovog mjeseca, Vulin je pozvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića da prevlada svoju sujetu, dođe u Beograd i tu kaže sve šta misli o Srbima i Srbiji, te da, kako je rekao, “upozna 250.000 proteranih iz Oluje i objasni tim proteranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bežali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom, koga Milanović naziva anđelom”.

Nakon toga, šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Vesna Pusić obavili su telefonski razgovor i poručili da treba raditi na normalizaciji odnosa dvije države u interesu regije.

Izvor: Agencije