Vulin: EU i SAD mogu spriječiti širenje ‘velike Albanije’

Aleksandar Vulin je testiran kao kontakt državnog sekretara Ministarstva odbrane koji je hospitalizovan (Tanjug)

“Evropska unija, SAD – svi oni koji su priznali Kosovo mogu da zaustave širenje “velike Albanije“, tog velikog zla koje će zapaliti čitav region i čitav Balkan ili mogu da se prave kao da sada ne vide šta se dešava, ali onda je odgovornost samo na njima“, izjavio je za TV Most ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulinova reakcija je uslijedila nakon što su kosovske vlasti potpisale sporazum o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka između Kosova i Albanije.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj objavio je u subotu na svom Facebook profilu da “od danas, granica Kosova prema Albaniji ne postoji”, prenio je Zeri.

“Danas mi je bila čast da učestvujem u potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka između Kosova i Albanije, po principu IBM-a (integrisanih graničnih prelaza) i našeg zajedničkog evropskog puta”, napisao je Haradinaj i dodao da će u martu Albanija i Kosovo ući u drugu fazu uklanjanja granice, “na osnovu šengenskih principa”.

Gostujući u emisiji “Dan“, Vulin je rekao da “nije ništa novo za nas da se ”velika Albanija” pravi, a ovo je sada već uvođenje u završne radove”.

Vojska Srbije je, prema njegovim rečima, spremna, obučena, organizovana u stanju da se bori na više mesta, spremna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta.

‘Oluja se više neće ponoviti’

“Kako ćemo reagovati zavisi od naređenja našeg vrhovnog komandanta, predsednika Aleksandra Vučića, ali zavisi i od izazova sa kojima ćemo biti suočeni. Svi Srbi gde god da žive mogu biti mirni, spokojni i sigurni da se Oluja više nikad neće ponoviti”, rekao je Vulin za TV Most.

Srbima na Kosovu poručio je da budu onakvi kakvi jesu sa svim svojim vrlinama i manama, da uvek budu uz svoju državu i da nikada ne povjeruju u riječi stranaca “po kojima ima dobrih i loših Srba i po kojima ih može voleti neko više nego što ih voli njihov Beograd ili što ih voli njihova Srbija”.

“Nemojte dopustiti da vas dele na dobre i loše, nemojte im verovati da im je stalo do vas, samo je Beogradu i samo je Srbiji stalo do vas. Srećna nova godina, puno dece, puno rada, da živimo mirno i da sačuvamo svoju Srbiju”, poručio je Vulin.

Taksa na robu

Kosovske vlasti su početkom novembra uvele takse na srbijansku robu u iznosu od 10 posto, a zatim su ih 21. novembra povećali na 100 posto.

Zvanična Priština je prošle sedmice donijela odluku da proširi listu proizvoda za koje važe takse od 100 posto i na robu stranih kompanija koja se pravi u Srbiji.

Zvaničnici Evropske unije u više navrata su pozvali kosovsku vladu da ukine takse, ali bez rezultata.

Izvor: Agencije