Vulić: Hajduk će se boriti za titulu s Dinamom

Dinamo u Ligi prvaka mora tražiti šansu protiv Atalante i Šahtara, mišljenja je Vulić (Arhiva)

“Hajduk mora iskoristiti igranje Dinama u grupnoj fazi Lige prvaka, kako bi se do kraja ove sezone Prve hrvatske nogometne lige borio za naslov prvaka Hrvatske. Vjerujem da će Hajduk i Dinamo voditi utrku za prvaka, dok bi se Rijeka, Osijek i Gorica trebali plasirati u kvalifikacije za Europsku ligu”, istakao je Zoran Vulić, nekadašnji proslavljeni trener i nogometaš Hajduka.

Prema Vulićevom mišljenju, za budućnost reprezentacije Hrvatske ne treba brinuti jer je i bez pouzdanog veznjaka Ivana Rakitića, pokazala snagu i moć deklasiravši kao gost Slovačku 4:0 u grupi E kvalifikacija za Euro, koji je na rasporedu od 12. juna do 12. jula 2020. u 12 različitih gradova i država.

Reprezentativac bivše Jugoslavije, za koju je odigrao 25 utakmica i dao jedan gol, te Hrvatske, čiji je dres nosio tri puta, smatra da je plasman Dinama među 32 najbolje ekipe na Starom kontinentu velika stvar za hrvatski nogomet. Vulić je izjavio da je Hajduk podbacio ispadanjem od malteške Gzire porazom sa 1:3 u revanšu prvog kola kvalifikacija Evropske lige na Poljudu, nakon što je dobio prvu utakmicu 2:0 u gostima.

U uspješnoj igračkoj karijeri Vulić je ostavio najdublji trag u Hajduku, za koji je nastupao u dva perioda (od 1979. do 1988. i od 1993. do 1995. godine). Sa splitskom ekipom bio je dvostruki pobjednik kupa nekadašnje zajedničke države 1984. i 1987. godine, dva puta prvak Hrvatske 1994. i 1995. godine, kada je osvojio i Kup Hrvatske.

Zrinjskom nedostajalo sreće protiv Malmoa
  • Kako komentirate nastup Zrinjskog i eliminaciju od od švedskog Malmoa 1:3 u trećem kolu kvalifikacija Evropske lige?

– Žao mi je što sreća nije poslužila Zrinjski i trenera Harija Vukasa protiv Malmoa. Šteta što nisu nagrađeni boljim rezultatom protiv švedske momčadi za dobre igre u kvalifikacijama Europske lige. Gledao sam utakmice Zrinjskog i mog prijatelja Vukasa, nekadašnjeg trenera Hajduka. Bio sam uz njega i on može hodati uzdignute glave za ostvareno u Europi, a šteta je što nije postigao još bolji domet ove sezone u Europi. Vidjet ćemo da li će naredne godine imati kvalitetnu momčad. Šteta je što Zrinjski nije zabio gol kod rezultata 0:0 u Malmou, jer bi sve bilo možda sasvim drugačije, mada je Malmo bio bolji u toj utakmici.       

Za “Bile” je odigrao 188 mečeva i dao 29 pogodaka, završivši sa igranjem u matičnom klubu. Bio je i član Mallorce, te Nantesa.

Okrunio je bogatu trenersku karijeru šampionskom titulom Hajduka 2001, naslovom pobjednika Kupa Hrvatske dvije godine kasnije i titulom sa Sheriffom iz Tiraspola 2016. u Moldaviji.

Vodio je Hajduk u pet mandata. Radio je i kao trener Rijeke, Istre 1961, Splita, ruske ekipe Luč-Energija, kazahstanskog Atiraua, grčkog Apollona Smyrni. Bio je i selektor U19 reprezentacije Hrvatske.

U intervjuu 57-godišnji Splićanin govorio je o pobjedi Hajduka nad Dinamom sa 1:0 u najvećem hrvatskom derbiju, u kojem je domaćin prekinuo tradiciju i slavio protiv “Modrih” nakon 1.259 dana u Splitu, favoritima za prvaka Hrvatske, kvalitetu Prve HNL, budućnosti reprezentacije Hrvatske, reprezentativnom i klupskom nogometu u ostalim državama regije i ličnim trenerskim planovima.

  • Jeste li iznenađeni trijumfom Hajduka nad aktuelnim prvakom Dinamom u sedmom kolu prvenstva Hrvatske?

– Apsolutno nisam iznenađen. Hajduk igra jako dobro na početku prvenstva. Nakon plasmana u grupnu fazu Lige prvaka, normalno da je Dinamo došao malo potrošen na derbi, iako je prvo poluvrijeme potpuno vladao terenom. Izlaskom Arijana Ademija (isključen u 76. minuti), Dinamo je pao u igri i Hajduk je to maksimalno iskoristio, a mogao je dati još koji gol.

  • Koliko će prekid neugodne tradicije u duelima protiv ekipe sa Maksimira pomoći Hajduku da zadrži dobru formu u nastavku sezone 1. HNL-a?

– Hajduk sada ima relativno tešku utakmicu kod uvijek neugodne Rijeke u gostima. Nakon toga, ulazi u seriju takozvanih lakših utakmica, mada za mene u nogometu nema lakših utakmica. Imaju derbiji, poluderbiji i one malo lakše utakmice. Prema tome, puno toga će ovisiti o utakmici na Rijeci. Ukoliko Hajduk pobijedi na Rujevici, mogu reći da će završiti prvi dio prvenstva na prvom ili drugom mjestu.

  • Može li se Hajduk boriti za naslov prvaka Hrvatske do kraja 1. HNL-a?

– Mislim da se Hajduk može i mora boriti za prvo mjesto. Stvorio je dobru i respektabilnu momčad, vratio se veznjak Filip Bradarić. Mislim da je ekipi nedostajao kvalitetan playmaker poput Bradarića i da je momčad puno dobila njegovim dolaskom. Šteta što Franko Andrijašević i Sven-Tino Sušić nisu također došli i onda bi Hajduk bio al pari Dinamu.

  • Koliko je Hajduk dobio povratkom Damira Burića na trenersku poziciju?

– Burić poznaje ekipu i način rada u Hajduku. Došao je malo prije početka prvenstva, što svi treneri vole. Stigao je u periodu koji je bio otvoren za kupovinu igrača i doveo je nogometaše po svojoj želji. Za Hajduk je veliki plus što je došao Damir, pošto poznaje momčad i klupski mentalitet. Burić je profesionalac od glave do pete i uvjeren sam da je veliki dobitak za Hajduk.

  • Kome dajete veće izglede za titulu u Hrvatskoj i da li je Dinamo prvi favorit zbog iskustva?   

– Još je rano pričati o tome, jer je prošlo tek sedam kola. Hajduk mora maksimalno bodovno iskoristiti to što Dinamo igra u Europi i da bude uz bok zagrebačkoj momčadi. Bitno je da u sami finiš prvenstva uđe sa jednakim brojem bodova ili prednošću nad glavnim protivnikom. Tada bi Hajduk imao velike šanse za titulu.

  • Može li se Rijeka umiješati u trku za naslov?

– Mislim da se Rijeka teško može uključiti u borbu za prvo mjesto, pomladila je momčad. Rijeka je izgubila nekoliko ključnih igrača. Dobro je što je u vrhu hrvatskog nogometa, ali ove sezone neće moći pratiti jak ritam, mada Rijeka ima jedan cilj – prvenstvo, kao i Hajduk, jer ne igra Europu. Vjerujem da će se Dinamo i Hajduk boriti za prvo mjesto, dok vidim Rijeku, Osijek i Goricu na pozicijama koje vode u kvalfikacije Europske lige.

  • Kakav je kvalitet Prve hrvatske lige?

– Kvalitet je dobar i raste, a došlo je i dosta stranaca. U Hrvatskoj preovladavaju dobre škole nogometa, kao što je Dinamova poznata u Europi, Hajdukova. Sada Osijek i Rijeka imaju isto kvalitetnu nogometnu školu. Ima klubova koji sastavljaju kraj sa krajem i njima nije lako. To je u svakoj ligi Europe, gdje imate momčadi sa većim budžetom i one sa manjim koji se krpe.

Vodeći klubovi u nas imaju jako dobre škole i vidjeli ste da budućnost reprezentativnog nogometa Hrvatske, kao i lige, nije upitna. Mladi Nikola Vlašić odigrao je sjajno i dao gol u uvjerljivoj pobjedi nad Slovačkom 4:0 u gostima.   

  • Kakvi su Vaši planovi, imate li ponuda za preuzimanje ekipa?

– Ponuda je, zaista, bilo nikad više, ali ja nisam sam i uz mene se pojavi još 20 imena. Tu je bitna snaga menadžera i ko bolje poznaje klub. Moram reći da su ugovori uvijek 50 ili 60 posto snaga menadžera, a 40 posto je kvalitet. Uvijek je bitno tko vas zastupa i u kojem klubu. I sada su upiti za posao aktuelni, ali čim ti upiti dugo traju, od toga ne bude ništa. Najbolje je kada vas menadžer nazove jedan dan i sutra idete na potpis ugovora. Kada se odulji proces, teško da će posao biti realiziran.

  • Da li biste rekli iz kojih zemalja su stizale ponude?

– Nema odakle ih nije bilo. Ponude su dolazile iz zemalja Zaljeva i sa Zapada, stvarno ih je bilo dosta.     

  • Šta znači plasman Dinama u grupnu fazu Lige prvaka za hrvatski nogomet?

– To je veliki dobitak za sve koji vole nogomet u Hrvatskoj. Voljeli bismo da su još Hajduk, Rijeka, te Osijek prošli dalje na međunarodnoj sceni, jer bi to bilo ono pravo. Jednostavno, ovo što je uradio Dinamo je fantastično za sve nas koji se bavimo nogometom.

  • Kako ocjenjujete izglede prvaka Hrvatske u grupi C sa Manchester Cityem, Atalantom i Šahtarom?

– Dinamo se može boriti sa Atalantom i Šahtarom, jer posjeduje kvalitetu. Manchester City se može dobiti, ako te potcijeni, no to je veliki klub da te neće potcijeniti nijednog trenutka. Dinamo mora tražiti šansu protiv Atalante i Šahtara. Te utakmice su vrlo bitne da proba kući pobijediti i uzeti bodove Šahtaru i Atalanti na strani, što može odlučiti za drugo mjesto. Šanse postoje, City je broj jedan u ovoj grupi, a preostale tri ekipe mogu biti druge.   

  • Kako komentarišete nastupe drugih hrvatskih timova u Europi?

– Iznenađenje je što je ispao Hajduk jer je imao protivnika kojeg je morao proći. Imao je odličan rezultat protiv Gzire od 2:0 iz prve utakmice. Trener (Siniša Oreščanin, op.a.) se malo zaigrao sa sastavom u drugoj utakmici, što nas je koštalo ispadanja. Ove sezone Hajduk ima dobru momčad, a imao je i povoljan žrijeb jer je nakon Maltežana, trebao igrati sa Ventsplisom iz Latvije. Uz malo sreće, mogao je igrati grupe Europske lige, no dogodila se Gzira sa Malte, koja nas nije smjela izbaciti. U nogometu je tako da nikad ne znaš što ćete snaći.

Osijek je bio ravnopravan sa sofijskim CSKA. Da je utakmica otišla na Osijekovu stranu, ne bi bilo nezasluženo. To su bile dvije tvrde utakmice u Sofiji i Osijeku, nakon kojih je srećnija, a ne kvalitetnija ekipa prošla dalje u izvođenju penala. Rijeka se dobro držala protiv Genta, koji je u ovom trenutku jača ekipa od nje.  

  • Da li ste pratili nastupe Crvene zvezde, koja se plasirala među 32 najbolja evropska tima?

– Gledao sam play-off Lige prvaka, Zvezda je odigrala dobro revanš protiv Young Boysa, a imala je i dobar rezultat (2:2) iz prve utakmice. I jače ekipe nego što je Young Boys, kada dođu sa slabijim rezultatom na gostovanje u Beograd, nemaju šanse, mada je švicarski tim odigrao kvalitetnu utakmicu.

  • Nakon ubjedljive pobjede i impresivne igre nad Slovačkom sa 4:0, da li će Hrvatske biti učesnik EP-a 2020?

– Hoće, Zlatko Dalić fantastično i kvalitetno vodi Hrvatsku. On sjajno miksuje ekipu i sada ubacuje mlade igrače. Nije bilo puno plakanja zbog toga što je nedostajao važan kotačić Rakitić. Stavio je Vlašića i on odigra isto kao Rakitić ili možda čak bolje. Snaga hrvatske reprezentacije su nadolazeći mladi igrači koji imaju kvalitetu.

  • Vidite li još neke selekcije iz regije na idućem Euru?   

– Gledajte, moram biti iskren nisam detaljno pratio ostale reprezentacije. Slovenija je dobila Poljsku sa 2:0 i to mi je drago zbog selektora Slovenije Matjaža Keka. Volio bih da Bosna i Hercegovina ode na Evropsko prvenstvo. Na ovim prostorima se igrao uvijek dobar nogomet i na svakom svjetskom i evropskom prvenstvu imate po dvije ili jednu reprezentaciju sa područja bivše Jugoslavije. Nadam se da će se ubuduće igrati još i bolji nogomet.

  • Kakve ste emocije doživjeli kada je Hrvatska osvojila srebro na Mundijalu prošle godine u Rusiji?

– Osjećao sam se kao da smo svjetski prvaci. Svi koji vole nogomet moraju biti ponosni na momke i stručni stožer jer su napravili sjajnu stvar, najviše za njih, ali i nas. Cijeli svijet čuo je za srebro Hrvatske na Svjetskom prvenstvu i moramo biti ponosni na igrače koji su donijeli ogromnu radost u našu državu.

  • U čemu je bila najveća snaga novog-starog svjetskog prvaka Francuske?

– Poznajem Francuze, igrao sam nogomet u ovoj zemlji. Slično kao Hrvatska, Francuska je imala puno mladih i talentovanih nogometaša u jakom kolektivu. Protiv Hrvatske je zaslužila pobjedu u finalu, što je pokazao rezultat 4:2. Obično, ranije Francuska kada postigne gol, ide da zabije drugi, treći… Ovaj put su Francuzi kada povedu 1:0 pametno i kvalitetno čuvali rezultat u nekim utakmicama, što je bila njihova snaga.  

  • Je li Vas Liverpool iznenadio osvajanjem trofeja Lige prvaka prošle sezone?

– Liverpool je moja najdraža momčad. Igraju nogomet koji volim, na kontranapade i polukontre, igraju atraktivno. Apsolutno me nije iznenadilo da je osvojio trofej. Puno ljudi koji vole nogomet navijali su da Liverpool postane europski prvak, što je ovaj puut zaslužio.   

  • Koji osvojeni trofeji su najdraži u Vašoj karijeri?

– Naučen sam kao stara garda da igram svaku utakmicu Hajduka kao da je Svjetsko prvenstvo. Posebna čast mi je bila nositi Hajdukov dres i nikada nisam dijelio utakmice Hajduka. Sve utakmice su mi bile drage, od prijateljskih do onih u Ligi prvaka. Naravno, posebno sam slavio osvojene trofeje u dresu najdražeg kluba.   

Izvor: Al Jazeera