Vukovi zavadili norveške stočare i aktiviste

Norveške vlasti odobrile su plan za smanjenje populacije vukova koji su zaštićena vrsta. Vlada se nada kako će na taj način zaštititi uzgajivače ovaca i njihova stada. Odluka je izazvala burne reakcije.

Na pašnjacima iznad fjorda Mjosa stočari dovode ovce na ispašu već stoljećima. Prošle godine vukovi su stočaru Erlingu Aas-Engu ubili 40 posto stada. On je predstavnik poljoprivrednika ove oblasti i smatra kako treba provesti plan za ubijanje dvije trećine vukova koji žive u divljinama Norveške.

“Stočari su psihički iscrpljeni od toga što tokom cijelog ljeta nalaze mrtve i polumrtve ovce. To je situacija s kojom se ne mogu nositi. Mnogi zbog toga odustaju od ovog posla. Da, došli smo do te tačke”, ističe on.

Nekoliko sati vožnje prema norveškom sjeveru vukovi slobodno lutaju ovim prostranim ograđenim rezervatom. Norveška ima tek 68 vukova koji žive u divljini, uz čopore koji su smješteni u rezervatima.

Manje od 70 vukova

“Vukovi su ovdje toliko navikli na ljude da nam je dozvoljeno da im se približimo. Ipak, drže se podalje od nas. Aktivisti tvrde da je ovo stvorenje nepravedno stigmatizirano i neshvaćeno”, iz norveškog parka prirode Langedrag javlja novinarka Al Jazeere Emma Hayward.

Planirano smanjenje populacije uznemirilo je one koji smatraju kako su vukovi u divljini već ugroženi zbog krivolova. Pojedini ekolozi ističu kako na državnom nivou manje od dva posto ovaca strada upravo do ovih grabežljivaca. Većina Norvežana nikad neće vidjeti vuka u prirodi. Ekolozi nadgledaju jednu oblast u blizini Osla i pomoću specijalnih kamera prate vukove.

“Populacija vukova nikad nije bila velika. Sada je malo veća nego ranije, ali i dalje u Norveškoj u divljini živi manje od 70 tih životinja. Dozvoliti lov i ubijanje dvije trećine vukova previše je za tako malu populaciju”, kaže Sverre Lundemo iz Svjetskog fonda za zaštitu divljine.

Više od 40 godina nakon što su vukovi u ovoj zemlji proglašeni zaštićenom vrstom, odluka o kontroli njihove populacije izaziva burne rasprave. Kao i neprijateljstvo između stočara, koji su se našli u nezavidnoj situaciji, i aktivista, odlučnih da osiguraju opstanak vukova u Norveškoj.

Izvor: Al Jazeera