Vukovarski učenici stvorili robota Niku

Robot Niko je maturski rad učenika Mladena Bogdanovića (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Branimir Bradarić

Njegovo ime je Niko. On hoda, maše rukama, pokazuje mišiće, radi sklekove, klanja se… To nije još jedan u nizu inteligentnih kućnih ljubimaca nego robot. Posebno zanimljivo je da su ga sastavili i softverski opremili učenici i nastavnici Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara. Uz nastavnike škole Zorana Konjevića i Borisa Ivankovića, nositelj projekta bio je maturant Mladen Bogdanović kojemu je robot Niko bio maturski rad.

„Na taj maturski rad potaknuli su me profesori Konjević i Ivanković, a kako se i inače interesiram za takve projekte vrlo rado sam prihvatio. Trebalo mi je oko mjesec dana da ga programiram da može sve ovo raditi. Najveći problem mi je bio kako riješiti ravnotežu. Kada sam to uspio sve je drugo bilo lakše“, kaže Bogdanović prisjećajući se realizacije projekta.

I učenici, ali i nastavnici, svjesni su kako danas nema puno škola u Hrvatskoj, ali i regiji, koje se mogu pohvaliti da su uspjele prvo hardverski sastaviti robota, a onda ga i softverski programirati te da sve to uspješno radi. Njihov uspjeh je tim veći kada se zna da ova škola dolazi iz osiromašene Slavonije, ali i da je još prije samo par godina bila poznata hrvatskoj javnosti kao neobnovljena škola gdje se nastava provodila u gotovo nemogućim uvjetima.

Nastavnici u toj školi i danas se sjećaju neispravnih instalacija, zakovanih prozora, neispravnog grijanja… Moderne školske opreme gotovo da i nije bilo, a o uvjetima u školi govori i to da je sanitarna inspekcija bila zatvorila školsku dvoranu radi sigurnosti učenika.

Učenici su napravili i još jednog robota u obliku pauka koji, međutim, još nije završen [Branimir Bradarić]

Govoreći o tome kako i na koji način se stvarao Niko profesor Boris Ivanković kaže kako je sve zapravo prepušteno nastavnicima entuzijastima i učenicima koji žele naučiti više i možda u budućnosti baviti se ovakvim stvarima.

„Svu opremu koju imamo nabavili smo kroz donacije i projekte. To je jedini način jer nemamo novca za kupovinu skupih instrumenata i druge opreme. Tako je nastao i robot Niko. Nabavljali smo dio po dio i slagali ih u cjelinu. Elektromotore smo kupovali preko interneta jer su tako jeftiniji. I tu smo tražili one najjeftinije jer za druge nemamo novca“, kaže Ivanković.

Međutim, takav način rada vidi i kao svojevrsnu prednost u odnosu na učenike iz razvijenih država svijeta. Po riječima Ivankovića, oni ovakve robote dobivaju gotove poslije čega se dalje učenici „igraju“ s njima i na taj način uče.

„Za razliku od njih, mi smo morali napraviti sve radnje od one prve pa do posljednje. Samim tim to je i velika prednost nas jer učenici dobivaju više znanja. Stoga, vjerujem kako smo prema dosadašnjim rezultatima u samome vrhu kada je riječ o robotici u školama i to sve do Zagreba. Osnovni i jedni cilj nam je da se učenici što bolje upoznaju s ovom tehnologijom budućnosti bez koje se uskoro neće moći ništa“, kaže Ivanković.

Mijenjati sustav obrazovanja

Dodaje i kako su i njihova iskustva pokazatelj kako bi određene stvari u obrazovanju trebalo mijenjati i to što prije.

„Ne može se robotika i izrada mobilnih aplikacija raditi na način da se sve svodi na pisanju po ploči ili u bilježnicu. Treba više praktičnih znanja kako bi djeca stekla osnovna znanja. Ovo što mi radimo nije ništa posebno. To mogu raditi i sve druge škole samo treba više entuzijazma, ali i biti spreman na to da se za sve moraš na neki način snaći sam. To je primjer rada koji se može iskoristiti bilo gdje“, ističe Ivanković.

Nakon što su završili robota Niku učenici ove vukovarske škole trenutno rade na nizu drugih projekata, a jedan od njih je i izrada velikog LED displaya za prometnu signalizaciju. Radi se o displayu koji će imati mogućnost prikazivanja različite prometne signalizacije, a kojim će se upravljati putem aplikacije na mobitelu.

Treba znati i kako Tehnička škola Nikola Tesla trenutno broji 430 učenika podijeljenih u devet smjerova te da se nastava odvija dvojezično.

„Svakako da smo svi ponosni na uspjehe naših učenika i profesora. Nažalost, novca je nikad dovoljno tako da se snalazimo kako znamo i umijemo, odnosno, kroz razne projekte i donacije uz neizbježni entuzijazam profesora. Od resornog ministarstva ne dobivamo ništa, a od županije, koja nam je osnivač, samo ono što moramo. Na sreću izlaz smo pronašli u provedbi raznih projekata što očigledno daje rezultata“, zaključio je ravnatelj škole Đorđe Lukić.

Izvor: Al Jazeera