Vukovar: Srbi napustili proslavu Dana grada zbog Merčepa

'Kršenja pravila međunarodnog prava nisu ni bila u funkciji odbrane, već suprotno', obrazložio je sud (Sanjin Struki? / Pixsell)

Svečanu sjednicu vukovarskog Gradskog vijeća, održanu u povodu Dana grada, napustili su predstavnici srpske nacionalne manjine nezadovoljni što je na nju pozvan i prvi sekretar obrane Vukovara Tomislav Merčep.

Odlazeći sa sjednice, poručili su kako na svečanosti nije mjesto optuženom za ratni zločin.

Merčep se tereti za ratni zločin nad srpskim civilima, počinjen na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine 1991. godine.

“Nismo znali ko će sve biti sve pozvan od na svečanu sednicu Gradskog veća, ali mislimo da na njoj mesto nije optuženiku za ratni zločin nad Srbima. Ovim pozivom ukazana mu je i svojevrsna čast sa čime se mi ne možemo složiti”, izjavio je novinarima Dragan Crnogorac, zastupnik srpske manjine u Hrvatskom saboru.

Osim njega, sjednicu su napustili i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković te vijećnici SDSS-a u vukovarskom Gradskom vijeću.

Nema mjesta dvojezičnim tablama

Sa svečane sjednice Gradskog vijeća Vukovara je poručeno kako dvojezičnim tablama nije mjesto u tom gradu.

“Ispoštovat ćemo odluku Ustavnog suda i spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča jer one nisu nikada bile, niti će biti u gradu Vukovaru”, poručio je predsjednik Vijeća Igor Gavrić.

Pozvao je pripadnike srpske zajednice u Vukovaru da radi izgradnje suživota, ako imaju saznanja, kažu gdje se nalaze posljednja počivališta Vukovaraca nestalih u Domovinskom ratu, a za čiju se sudbinu još uvijek ne zna.

U svom govoru vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da sadašnjost nije dobra ni za grad Vukovar ni za Hrvatsku. Ipak je izrazio nadu u bolje dane rekavši kako je u zadnjih nekoliko mjeseci u Vukovaru otvoreno oko 200 novih radnih mjesta i tu u proizvodnji, što ga posebice veseli.

“Konačno je došlo vrijeme da otvorimo i teme, ne obnove kuća i cesta, već obnove gospodarstva”, rekao je pozvavši strane i domaće investitore da dođu i ulažu u Vukovar.

Počasti i priznanja

Nagradu za životno djelo dobili su ratna direktorica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, kustos Zbirke “Bauer” Zdravko Dvojković, akademkinja Alica Wertheimer-Baletić i privrednik Radwan Joukhadar.

Također su uručene i Plakete te Medalje Grada Vukovara,

Na pješačkom mostu u središtu grada koje nosi i njegovo ime, svečano je otkriveno spomen poprsje Jeana-Michela Nicoliera, dragovoljca Domovinskog rata iz Francuske koji je sudjelovao i poginuo u obrani Vukovara.

Izvor: Al Jazeera i agencije