Vukovar: Penava i Sabo u drugom krugu izbora

Drugi krug izbora za gradonačelnika Vukovara održat će se 29. juna (Davor Javorovi? / Pixsell)

Najviše glasova birača na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Vukovara osvojila je koalicija okupljena oko HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević, dok će se u drugom krugu izbora za gradonačelnika naći HDZ-ov kandidat Ivan Penava i donedavni vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat.

Prema neslužbenim rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva, za koaliciju Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević – Hrvatska seljačka stranka – Hrvatska čista stranka prava – Demokratski centar – Blok ”Umirovljenici zajedno” glasalo je 44,6 posto birača te će u Vijeću ta koalicija imati 10 vijećnika.

Po pet vijećnika imat će koalicija Socijaldemokratska partija – Hrvatska narodna stranka – Stranka umirovljenika, za koju je glasalo 23 posto birača, te prvi put u Vukovaru oformljena koalicija srpskih stranaka u kojoj se nalaze Samostalna demokratska srpska stranka, Srpska narodna stranka i Nova srpska stranka, koja je osvojila glasove 20,9 posto birača.

U Gradsko vijeće ušla je i koalicija okupljena oko Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, osvojivši 5,51 posto glasova birača, što im je je donijelo jedno vijećničko mjesto.

Na izbore je od ukupno 27.167 birača uzašlo 13.786 odnosno 51,7 posto birača.

Nisu usvojili budžet

Vukovarsko Gradsko vijeće Vlada je raspustila, a gradonačelnika razriješila proljetos nakon što nije usvojen proračun grada za 2014. godinu.

U raspuštenom Gradskom vijeću, koje je izabrano prije godinu na lokalnim izborima, HDZ je imao devet, SDP osam, po tri vijećnika imali su SDSS i HSPAS, dok je nezavisni bio vijećnik Željko Pinjuh, nekadašnji SDP-ovac. Većinu u Vijeću, upravo uz podršku Željka Pinjuha koji je bio i predsjednik Gradskog vijeća, imali su HDZ i HSPAS, dok je SDP imao gradonačelnika Željka Sabu.

Prema riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Davorina Smičića, u Vijeću je ostvarena ravnomjerna zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine kojoj zakon omogućava da u Gradskom vijeću Vukovara ima sedam vijećnika.

Penava i Sabo u drugi krug

U izbornoj utrci za gradonačelnika Vukovara najviše glasova dobio je kandidat koalicije predvođene HDZ-om Ivan Penava, za koga je glasalo 47,4 posto birača, dok je Željko Sabo osvojio 36,4 posto glasova birača.

„Izuzetno sam zadovoljan, kako ja osobno tako i svi u vukovarskom HDZ-u. Napredak koji smo u Vukovaru ostvarili je više nego vidljiv i očito je da su to prepoznali i Vukovarci i poklonili nam povjerenje“, izjavio je Penava.

„Mislim da je u našu korist presudila kvaliteta programa kojeg smo ponudili građanima Vukovara, ali i kvaliteta naših kandidata. SDP i Željka Sabu birači su očito kaznili. Građanima Vukovara je, po svemu sudeći, dosta da im grad bude ‘grad slučaj’ i da se provlači kroz kaznene prijave i sudnice“, ocijenio je Penava.

Sabo upozorava na apstinenciju birača

Željko Sabo je rekao kako su svi birači trebali izaći na birališta te kako očekuje da se u drugom krugu vrednuje rad.

„Kao što sam pretpostavljao, određene ankete su ukazivale da će biti drugi izborni krug. Ovo sigurno pokazuje da je svaki građanin Vukovara trebao izaći na izbore. U drugom krugu očekujem da birači stvarno vrednuju rad, a ne kojekakve tračeve i prljavu kampanju koja je vođena protiv mene“, rekao je Sabo.

„Rekao bih da imamo problem možda nediscipiniranosti određenog biračkog tijela, komociju i da je vjerojatno sad kasno da ukazujem na to. Cijelo vrijeme pokušavamo djelovati na svijest građana da je vrlo bitno izaći na izbore“, dodao je Sabo.

Drugi krug izbora za gradonačelnika Vukovara održat će se 29. lipnja.

Izvor: Agencije